Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актьорът Даниел Крейг в ролята на "Джеймс Бонд"
Актьорът Даниел Крейг в ролята на "Джеймс Бонд"

Лично участва в Mincemeat и в големия пробив срещу Хитлер с десанта при Нормандия

Авторът на култовата поредица за Джеймс Бонд – Иън Флеминг е един от най-креативните и изобретателни агенти в британския военноморски флот и разузнаване.

Също като повечето си колеги – офицери, той е роден в изключително заможно семейство, завършва престижния университет в Итън и участва в едни от най-вдъхновяващите и ювелирни специални операции не само по време на Втората световна война, а и в историята въобще.

Сред първите му мисии е операция "Златно око". Той и екипът му са натоварени със задачата да създадат мрежа от агенти в раздираната от гражданска война Испания. Целта на мисията им е да съберат сведения за нацистките планове в региона, да следят плавателните им съдове и да не допуснат доминацията на хитлеристите по морските пътища.

Друга известна операция, в която участва Флеминг и на която са посветени няколко книги, е Postmaster. Задачата е да се залови нацистки кораб в неутрално пристанище Западна Африка. Флеминг и неговият екип обаче успяват да „арестуват“ не един, а три и да ги използват за тайно прекарване на хора и товари. До скоро данните за това мероприятие бяха засекретени, тъй като тогава дори външният министър Антъни Идън отрича каквото и да е британско участие.

Флеминг е автор и на друга операция, насочена към разкриване на нацистките кодове в „Енигма“, използвани в немския флот. Като най-близкия сътрудник на командващия адмирал Годфри, на 12 септември 1940 г. Иън му написва план от няколко точки.