Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шон Конъри като Джеймс Бонд
СНИМКА: АРХИВ
Шон Конъри като Джеймс Бонд СНИМКА: АРХИВ

Те са чаровни, изобретателни, богати, дръзки и неустоими магнити за красавиците

Душко Попов пръв предупреждава САЩ за Пърл Харбър, но шефът на ФБР го гони от кабинета си заради красива нюйоркчанка 

При изграждането на образа на Джеймс Бонд авторът Иън Флемингпризнава, че търсел вдъхновение в 16-инаярки персонажи. Общото между повечето от тях е, че са истински шпиони, с които е работил - те са симпатяги от заможни семейства, дръзки, безумно смели, родени авантюристи, неустоими магнити за жените, любители на екстремния живот, на високите скорости, с бликащо чувство за хумор. Самият автор Иън Флеминг приживе разказва, че Бонд е сборен образ: „Той е комбинация от всички тайни агенти и командоси, които срещнах по време на война.“

Един от тях е Уилфред Дъндърдейл, шеф на британското разузнаване МИ6 в Париж. Роден в Одеса в семейство на имперски генерал и корабен магнат, той израства в охолство, но фамилията е принудена да избяга във Великобритания заради изстъпленията покрай Октомврийската революция.

Благодарение на богатството си, получава отлично образование и е изпратен на секретна мисия да разследва разстрела на руското царско семейство.

След което се отправя в Париж, за да следи изкъсо какво замисля руската емиграция. Постепенно се издига до поста шеф на бюрото на МИ6 във френската столица. Макар и на държавна позиция, той е достатъчно богат и всяка вечер може да си позволи да се храни в елитния „Максим“, кара брониран „Ролс Ройс“ и костюмите му са ръчно ушити. Разбира се, около привлекателния Уилфред винаги пърхат няколко топкрасавици, които обожават да се возят на свръхбързите му за епохата коли. Надарен с необичайна находчивост, още в началото на Втората световна война Дъндърдейл се концентрира върху разбиването на кодовете на нацистката шифровъчна машина „Енигма“. Заедно с колеги от френското и полското разузнаване, той има огромен принос за декриптирането на нацистките съобщения.

Пиърс Броснан като Джеймс Бонд. Снимка Архив
Пиърс Броснан като Джеймс Бонд. Снимка Архив

Едно от най-известните му приключения е, когато се отправя на секретна мисия в Истанбул, за да плати със злато на султана и да освободи чуждите гражданки от харема му. Операцията се увенчава с успех и талантливият разузнавач натоварва чаровниците на кораб на Кралския флот.

Друг признат вдъхновител на енигмата Джеймс Бонд е сред любимите шпиони на Флеминг - Уилям Стивънсън. Също роден в богато семейство, той съвсем млад се впуска в комуникационния бизнес. Тъй като парите при него винаги са в изобилие, това не му е достатъчно интересно и по време на Първата световна война става летец на изтребител.

През 1940 г. оглавява бюрото на МИ6 в Ню Йорк. Там острият му и проницателен ум е оценен и Стивънсън може би е единственият съветник едновременно на британския премиер Уинстън Чърчил и на американския президент Франклин Рузвелт.

Но освен че мозъкът му е като бръснач, Стивънсън е и изключителен изобретател, създал много шпионски уреди за корабите и самолетите. Към този талант, щедрата съдба е добавила и необичайна смелост и дързост. При Уилям те са в такова изобилие, че началниците му дават кодовото име „Безстрашния“, защото всяка негова операция води до огромни поражения и жертви при нацистите.