Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЧАР: Християна може да се представи успешно на всеки елитен конкурс по красота.
ЧАР: Християна може да се представи успешно на всеки елитен конкурс по красота.
Напечен мач във “В” група. Мрачни здравеняци от двата отбора се готвят за традиционната корида, в която трима-четирима ще трябва преждевременно да заминат за най-близката болница.
Дори и да не се сбият, всички са наясно, че по някое време ще погнат съдията и дружно ще си изкарат върху него натрупалото се напрежение. Но предстои истинско чудо. Вместо да плюят рефера, да го подритват и носят по терена, играчите се държат възпитано, усмихват се и гледат да помогнат с каквото могат на съдията. И няма как да е, след като на терена правосъдие раздава впечатляващо красивата реферка Християна Гутева. От началото на европейското
тя краси и спортното студио на БНТ, където в тандем с Методи Манченко и различни гости правят разбор на футболните срещи. Християна е поканена в качеството си на футболен рефер, който най-добре може да обясни решенията на колегите, които свирят в Полша и Украйна.
"Не мога да определям кой от колегите как се справя. На европейското свирят най-опитните рефери в света и няма как да вляза в ролята на техен съдник. Идеята ми е да разяснявам на зрителите защо в определена ситуация арбитърът е решил да пусне авантаж или не е отсъдил засада", обяснява Християна Гутева. Тя е от Габрово и вече шест години свири по футболните терени. Преди да се захване със съдийстване,
чаровната габровка тренира
карате и лека атлетика
"Записах се на карате, за да се защитавам от момчетата в училище. Нали знаете какви здрави битки стават там. След това започнах да тренирам 1000 метра с препятствия. Цялото ми семейство има връзка с леката атлетика, но никой не ме е принуждавал да избера този спорт. В това отношение вкъщи сме много демократични", споделя Християна, която решава да стане футболен съдия доста спонтанно. Една вечер двамата с баща  гледат мач от Шампионската лига и дъщерята обявява, че иска да стане рефер.
"Татко малко ми се изсмя, но бях твърдо решена. От малка много обичам футбола и сигурно щях да се пробвам за футболистка, но в Габрово няма женски отбор. Съдийстването е единственият начин да се докосна до играта", обяснява Християна.
Баща  все пак проверява как стоят нещата с курсовете. Оказва се, че Християна е подранила. Тя е на 14 г., а трябва да навърши 16, за да започне да се учи. Габровката не забравя за мечтата си през следващите 2 години и малко след 16-ия си рожден ден се записва на съдийски курс. Дебютът  е като страничен рефер на мач от ученическото първенство. Тя няколко пъти вдига флага в грешната посока, когато трябва да уточни кой ще бие тъч. След това влиза в ритъм и дори получава похвали за представянето си. Следват още наряди за мачове с участието на подрастващи. Запознатите с тънкостите на футболната игра добре знаят, че футболните сблъсъци с участието на деца са доста напечени. Заплахата идва от амбициозни родители, които са готови да бият съдии, полицаи и други родители само и само тяхното чедо да изпъкне на терена. Християна има точно такъв цветен пример от своята кариера. "Присъствах на мач от ученическото първенство в София. Играеше се на изкуствен терен, който е заобиколен от висока ограда. Родителите гледат от другата страна на оградата. Направи ми впечатление как
една майка особено емоционално коментираше мача. Беше с екстеншъни и страхотна ноктопластика,
издокарана все едно е тръгнала на сватба. По едно време момченце бутна нейното дете и съдията отсъди нарушение. Нагласената дама незнайно защо побесня. Започна да се катери по оградата, сякаш искаше да я прескочи. Навсякъде се разхвърчаха изкуствени нокти. В този момент друга майка се метна да я дърпа за краката. Никога няма да забравя тази гледка.
Случвало ми се е да видя жени да си скубят косите в спор чие дете е по-добро на терена", разказва Християна Гутева. Предстои  да навърши 22, а вече има 6 години зад гърба си в съдийството. През по-голямата част от кариерата си тя излиза на терена в компанията на мъже рефери. Дамите са кът в тази професия. Преди мач реферите свалят ежедневните си дрехи и обличат екипите, но съблекалнята е една.
"И на стадиона на "Манчестър Юнайтед" съдийската съблекалня е само една. Нямам никакъв проблем
да се преобличам в
присъствието на колеги
Отишли сме да вършим работа, а не да се зяпаме. Никога не съм чувствала неудобство. Покрай леката атлетика съм свикнала да действам бързо и без никаква излишна свян. Пък и в крайна сметка сме колеги и между нас всичко трябва да е ясно още преди мача. В интерес на истината напоследък някои момчета се притесняват и искат да излязат, докато си сложа екипа. Аз не излизам, когато те се преобличат", категорична е габровката. На нея  е по-трудно да свикне с интереса на мъжката общественост по време на футболен мач.
"Докато се изявявах като страничен съдия, често се случваше треньорът да подвикне на бека си да играе, а не да ме зяпа. Спомням си как на едно момче му се развика треньорът: "Стига си се въртял около съдийката, а гледай какво се случва около теб." В началото може и да ми е било странно, но после свикнах. Много често се закачат преди началото на мача. Двата отбора се нареждат, а аз им пожелавам успех. В този момент се чува подвикване: "Довечера свободна ли си" или "Хайде на кафе". Понякога без да искам, се сблъсквам с някой от играчите и веднага започват шегите. В някои ситуации това си е глътка свеж въздух. Понякога се нагнетява напрежението, започват здрави влизания и един подобен смешен момент може да свали напрежението", убедена е русата реферка. Дори и да възникне сериозен конфликт,
тя без страх се хвърля да
разтървава играчите

"Случва се да ми крещят, но не ме докосват. На мен ми се е налагало да вляза в мелето и да ги бутам, за да ги разтърва. Повечето имат респект срещу мен, но има и такива, които сякаш полудяват и забравят, че съм жена. Веднъж започнат ли да се бият, не мога да съм между тях, защото ще изям някой шамар. По-добре е да пресечеш конфликта още в зародиш. Понякога виждам, че на единия му идва да удари другия и в този момент трябва бързо да стигна и да го респектирам", разказва Християна. От съдийските  истории става ясно, че на терена все още се срещат джентълмени.
"Съдийствах на мач по време на страшен дъжд и студ. По принцип картоните ми са разделени в два джоба - червения отзад, а жълтия отпред. Този път ги бях сложила в един джоб. Тръгнах да показвам жълт картон. Вадя ги, а те от водата сякаш са се залепили. Ръцете ми бяха измръзнали и безуспешно се опитвах да ги разделя. Футболистът стои срещу мен и чака. После ми каза: "Дайте на мен, госпожо съдия", взе картоните, раздели ги и сам си вдигна жълт картон", смее се Християна. Друг галантен тип я настига на терена и  подава картоните, които са изпаднали от джоба.
"Казах му, че този път ще го пощадя, защото е мил, но само след минута направи грубо нарушение и нямаше как - видя жълтия цвят", демонстрира строгост на терена красивата блондинка. С физическите  предимства и опитът зад гърба си тя няма как да стои встрани от европейското. Методи Манченко  се обажда, за да я покани като водеща.
"Не съм очаквала, че ще се сетят за мен. Преди това
асистирах на церемонията за футболист на годината и все пак имах някакъв първоначален опит. Близките много ме харесват, но тяхното мнение е субективно. Доста хора се обадиха да ме поздравят. Методи много ми помага. Успокояващо е да имаш до себе си опитен човек. Харесвам много и Ели Гигова. Гледам как води предаването и се уча, защото тя безспорно плува в свои води", заявява Християна. Със сигурност
най-големият  фен
пред телевизора е приятелят й
Таско Тасков. Той е международен съдия и тази година свири някои от най-напечените мачове в "А" група.
"Запознахме се покрай съдийстването. Понякога заедно обсъждаме мачовете от професионална гледна точка. Той наистина свири много важни мачове и е подложен на медиен натиск, но аз имам повече мачове като брой. Случвало ни се е да се засечем на детско-юношески мачове", лаконична е Християна. Тя не желае да говори повече по темата, тъй като не е харесала някои измислици, които е прочела за себе си и Таско. Реферката категорично заявява, че досега не са  предлагали да участва в нагласяването на мач. "Доста се изговори за черното тото, но мен никой не ми е предлагал нещо нерегламентирано. На мачовете, които съдийствам, всичко е нормално", категорична е Християна Гутева.
ТАНДЕМ: Реферката следва съветите на Методи Манченко (вдясно) по време на ефир.
ТАНДЕМ: Реферката следва съветите на Методи Манченко (вдясно) по време на ефир.
УДОБНО: Християна и Таско често обсъждат съдийски теми на романтична вечеря у дома.
УДОБНО: Християна и Таско често обсъждат съдийски теми на романтична вечеря у дома.