Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Драмата “Глава, пълна с мед”
Драмата “Глава, пълна с мед”

Монотонност от малкия екран по празниците, а през соца бомбардират със сензационни филми с Ален Делон и концерти на АББА, за да държат хората далеч от църквата

Тежка скука приспа зрителите пред малкия екран по време на великденските празници. Телевизиите нямаха интересни акценти в програмите си и излъчваха протяжна монотонност, която се отрази и на рейтингите.

А през 70-те и 80-те години на миналия век по време на социализма именно на Великден у нас всичко живо се струпва пред телевизора, макар и тогава да има само един национален канал. Каквото и да се случва през това време, няма никакво значение, защото това са няколкото дни, в които в изолирана България се отваря един портал към света чрез малкия екран. И това наистина е празник.

Щедро се излъчват най-великите филми с най-любимите западни звезди и екшън герои, най-сензационните концерти и куп други съвсем нормални за западния свят културни и поп събития. Народът е в екстаз, защото иначе цяла година е принуден да гледа само угодната на властта и безкрайно отегчителна ефирна програма.

Така, съзнателно експлоатирайки жаждата на населението към недостижимото, властта използва именно телевизията, за да държи българина далеч от църквата на Великден.

На Разпети петък например се пуска “Зоро” с френския секссимвол Ален Делон в главната роля.

“Зоро” - френско-италианският филм от 1975 г. на режисьора Дучо Тесари. В главната роля е Ален Делон.
“Зоро” - френско-италианският филм от 1975 г. на режисьора Дучо Тесари. В главната роля е Ален Делон.

През Велика събота никой няма дори да погледне през прозореца навън, защото се излъчва “Фанфан Лалето” с Жерар Филип, а след него “Гърбавият” с Жан Маре. И кой би помислил да отиде на Богослужението в Святата нощ навръх Великден, когато може да гледа от телевизора концерт на АББА. И през втория ден на Възкресението няма да липсват изкушения, за да не си помисли някой, че може в последния момент да отбележи празника - ще го излъжат с някоя поразголена вариететна програма.

Концерт на АББА
Концерт на АББА

По този начин, докато някога скуката е владеела тв екрана целогодишно и само на Великден е “заковавала” всички пред екрана, днес се случва точно обратното.

Конкуренцията между големите телевизии изисква много усилия, за да бъде спечелен зрителят през всичките 365 дни в годината, но изглежда за празника предварително са се отказали да застават между хората и почивните им планове. И ни осигуриха истинско отегчение.

Вечерта на Разпети петък (14-и) от NOVA не правят извънредни промени и както е по план, се излъчва предаването “Един за друг”, което отчита 35,30 шер. 

Емил Чолаков, водещ на "Един за друг"
Емил Чолаков, водещ на "Един за друг"

Срещу него през това време от bTV излъчват “Неразказано в историята: Завещанието на Евлоги Георгиев” (19,55), последвана от сериала “Мен не ме мислете” (16,78) и от Шоуто на Николаос Цитиридис (15,01).

След новините си и двете телевизии залагат на скучни филми - S.W.A.T. по NOVA (23,44) и “Татко” по bTV (15,27).

В събота сутрин “Събуди се” по NOVA бележи сериозна победа, като се налага с голяма разлика над “Тази събота” по bTV - 36,25 на 21,21.

Анна-Мария Конова, водеща на “Събуди се”
Анна-Мария Конова, водеща на “Събуди се”

Акцентът в “Събуди се” в празничния ден е интервю на Деси Банова с Жоро Милков, а сред другите личности, които са привлекли зрителя, е Александър Сано. Атракцията са включванията на всеобщия любимец Румен Бахов, който е показвал как българите се готвят за празника.

Вечерта отново всичко опира до това кой филм би привлякъл вниманието.

И така холивудското фентъзи “Джуманджи: Следващо ниво” по NOVA (29,70) е по-интересно за публиката от българското заглавие на режисьора Ники Илиев “Завръщането 2” по bTV (18,38).

Хората не сменят канала, защото и “Индиана Джоунс и Храмът на обречените”, който следва “Джуманджи”, се харесва повече (25,89) от драмата “Глава, пълна с мед” (18,26).

По БНТ по повод 100 години от рождението на актьора Петър Слабаков се излъчва от 21 ч филмовата класика “Вечни времена” (11,39), която може и да не постига много висок рейтинг, но предизвиква обсъждане в социалните мрежи. По традиция от 23,30 ч БНТ излъчва пряко от патриаршеския катедрален храм “Св. Александър Невски” празничното пасхално богослужение, което има 5,57 шер.

В неделя сутрешният блок на NOVA отново е по-предпочитан с 29,63 шер, докато “Тази неделя” отчита 21,68.

“Джуманджи: Следващо ниво”
“Джуманджи: Следващо ниво”

Вечерта в големия сблъсък между “На фокус” и “120 минути” резултатът е 20,60 срещу 16,58 за Светльо Иванов.

Празнично изключение е, че през този ден освен всичко не се излъчва “Като две капки вода” - най-гледаното предаване този сезон.

И така отново късната програма заспива с кинопродукции, излъчвани многократно - “Ной” (17,79) срещу “Гневът на титаните” (20,76), а за по-натам дори няма нужда да споменаваме. След 22 часа пък по БНТ пускат джаз концерт на Нина Николина (3,85).

В понеделник, втория ден от Великден, осезаемо телевизията се връща към делничния си ритъм “Здравей, България” по NOVA с 31,31 засенчва “Тази сутрин” с 21,30 шер.

Последвалият филм “Астерикс на Олимпийските игри” замества “На кафе” и има резултат от 22,41 шер, като съвсем естествено зрителите предпочитат “Преди обед” - 25,43.

Следобед “Голямото преследване” с Ники Кънчев с 20,89 шер бие “Стани богат” с Михайл Билалов, което има 17,67 шер.

Водещият Михаил Билалов по време на играта “Стани богат”

СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Водещият Михаил Билалов по време на играта “Стани богат” СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Вечерта феновете на Hell's kitchen не изневеряват на кулинарното предаване и то взема 35,22 шер. Насреща му “Сървайвър” вече е на командно дишане с 15,69 пункта.

Резултатът от липсата на любопитно и различно съдържание е, че все пак в това униние NOVA успява да си “отреже” по-голямо парче общ рейтинг в сравнение с bTV.

Но като цяло зрителите за Великден бяха загубени...