Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов КАДЪР: bTV
Тошко Йорданов КАДЪР: bTV

"От коалицията ни с ПП няма огорчение, а научени уроци. Един от научените уроци е, че да си сляп коалиционен партньор и в името на това да вардиш коалицията да приемаш грешни закони и решения, е по-вредно за държавата, отколкото да си отстояваш мнението. Ако бяхме по-рано започнали да спираме някои неправилни решения и предложения щеше да е по-полезно за страната", заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пред bTV. 

„Моделът ГЕРБ е за изчегъртване, но ни трябват и партньори. Във втория парламент, когато имахме мнозинство, с желанието си да изчегъртаме ГЕРБ, не получихме подкрепа от ДБ, БСП и Мая Манолова. Ние не можехме с 65 депутати да изчегъртаме ГЕРБ. Следващият път като управлявахме с ДБ те нямаха желание да изчегъртат ГЕРБ, те работеха с тях. По министерствата те си работеха с фирми на ГЕРБ, и с хора на ГЕРБ, назначаваха си ги“, каза Йорданов. 

Според него гласуването за председател на НС е да стартира парламента. „Парламентът е блокиран за втори път. Като теглим чертата в предишния парламент член на ГЕРБ стана председател. Нашата основна цел е да бъдем коректив и ще гласуваме така, както е правилно“, добави Йорданов.

По думите му това, което виждаме от първия ден на 49-ото Народно събрание не е конструктивно. „Парламентарната практика има два варианта за избор на председател на парламента, ако има предварително договорено мнозинство, то си избира председател, ако няма то партията, спечелила изборите, излъчва председател. В този парламент няма мнозинство. В момента ПП предлагат нещо, което е противоконституционно. В конституцията ясно е разписано за председателят на Народното събрание. Аз разбирам, че голяма част от представителите на ПП не уважават конституцията“, каза той.

Той бе категоричен, че от ИТН ще спазват парламентарната етика. „Ако бяха победили ПП или БСП, щяхме да подкрепяме техния кандидат. Не зависи от нас, ние ще гласуваме и ще постъпим така, както смятаме, че е правилно. Ние дори и да се въздържим, не зависи от нас“, смята Йорданов.