Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски

"Ако ние не отразяваме, не виждаме и не се гордеем с поривите да се върши добро, накъде сме тръгнали?", реторично попита в личния си фейсбук профил проф. Николай Габровски.

"Имах честта да присъствам на връчването на наградите "Серафим" на доброволци, участвали в спасителните акции по време на земетресението в Турция. Забележителна инициатива, забележителни хора и преди всичко - доброволно оказана помощ, в тежък и критичен момент, с риск за собствения живот - добро в най-истинския, фундаментален смисъл на тази дума.

Доброволците вече получиха своята награда! Още там, сред развалините в Турция - това са спасените, оцелели хора. Но за мен остава огорчението, дори болката, че в залата нямаше почти никакви медии, почти никакви журналисти.

Ако ние не отразяваме, не виждаме и не се гордеем с тези пориви да се върши добро, накъде сме тръгнали?", пише Габровски. 

Наградите за човешка доброта и гражданска активност "Серафим" се провеждат под патронажа на президента Петър Стоянов.

В словото си той припомни философията на самата награда. Той разказа за миналогодишните награди за доброта и гражданска активност в помощ на украинския народ. „Тези хора са едни и същи" – подчерта президентът Стоянов. – "Те помагат на бежанците, те са първите отзовали се на помощ на бедстващите от наводненията в Карлово. Поривът им да тръгнат в студа часове след мощните трусове към турските градове Атакия и Хаят и да действат с целия си професионализъм и саможертвеност, е впечатляващ. Имаме страхотни сърцати мъже и жени, поклон!“

Като опитен политик, познаващ законодателната дейност на различните парламенти през годините, Петър Стоянов отправи категорично послание към новите депутати да приемат незабавно закон за доброволчеството. „Нека защитим от началнически произвол с адекватно законодателство безкористните спасители, за които да помагат на другите е дълг. Не може да допускаме те да се молят за още няколко дни неплатен отпуск, за да вадят от руините човеци, изпаднали в беда от природната стихия“.

Номинирани бяха над 60 доброволци. Специален диплом получи младият лекар Берк Шабан, извършил хирургически интервенции на тежко пострадали хора в Хаят. Голямата награда "Серафим" за изключителна съпричастност получи Националната Асоциация на доброволците в Република България.