Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станимир Стоилов по време на болезнената пресконференция, на която се сбогува с "Левски" и говори за множеството причини за неговото решение. СНИМКА: LAP.BG
Станимир Стоилов по време на болезнената пресконференция, на която се сбогува с "Левски" и говори за множеството причини за неговото решение. СНИМКА: LAP.BG

Станимир Стоилов на прощаване: Връзката с Наско Сираков в работен план не е разрушена, но управленски не се намеси. Поставих две условия, за да остана

"Няма да продължа да работя. Това, което ме притеснява, е начинът на управление и решенията, които се взеха." Това заяви Станимир Стоилов. И официално напусна треньорския пост в "Левски".

Направи го на маратонска пресконференция след мача с "Локо" (Сф), спечелен с 1:0. Беше обещал, че с обявяването на решението си ще говори по всички теми. И го направи.

"Не съм доволен, че спонсорът има доминираща роля във вземането на решения в клуба. Преди повече от година имах среща с Иво Ивков, Мило Борисов, Наско Сираков и Лъчезар Петров. Тогава казах, че ще имаме проблеми, ако продължаваме по този начин и че "Левски" не е като всеки друг клуб. Говорих час и половина и може би ми се смееха и ме пренебрегнаха. След това не идвах щастлив на тренировките, защото имаше скандали в клуба", заяви Станимир Стоилов.

"Пет-шест месеца беше прословутата ми фраза, че не идвам щастлив на работа, опитах да обясня каква е ситуацията. Една рана, когато не я затвориш, гнои. Огромно напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Получаваме вноски по договор и даже напред, но накрая на миналата година си изчистихме всички вноски. Дойде голямо напрежение. Бяха всекидневни скандали. Първото напрежение направи Ивков, защото имаше договор, който бе подписан преди нашето идване. По правилата на УЕФА спонсорите нямат право да доминират в управлението на клуба. За да си спонсор, трябва да си благороден. Имат договор за 10% от всички приходи. Изпълнителният директор и аз трябваше да заплашваме, че ще си тръгнем. Той успя да махне от десетте процента от даренията на феновете. Това щеше да е безумие. До ден днешен билети, приходи от магазин и така нататък си остават. Тези пари са фактурирани. Те казаха, че няма да си ги искат, но и г-н Божков и Хубчев нямаше да ги искат. Дано ги предизвикам сега да ги изчистят“, продължи Стоилов.

„LED системата обикаля цяла България, изплащаме част от нея, а получаваме приходи само от мачовете на стадион "Георги Аспарухов", подхвана друга тема Стоилов. И разкри, че с Ивков били намерили спонсори за "по-негледаемите мачове", но впоследствие им казали, че цената не е добра и нямало как да стане при тези условия. И всичко трявало да минава през спонсора.

"Другата тема, която се правя, че не чувам и не виждам. При трансфера на Роналдо се казва, че това е подарък на Мъри Стоилов. Този футболист ще остане и сега, не е подарък за Мъри Стоилов, а ще получат 10% лихва и бъдещ трансфер, това ако е подарък...”, разкри още Стоилов.

Той разкри, че дори му е било обидно, че са се опитали да го убедят да остане до следващия мач - дербито срещу ЦСКА, а не дългосрочно. И макар темата за дългосрочността да беше казана на шега, обидата пак си пролича.

„Ако ми бяха казали, че ме взимат за треньорче, сега в България има много треньори... Предлагаха ми да водя още един мач и след това да си тръгна, това е върхът на продължението. Щом съм треньор за един мач... днес се обадих на спонсорите, за да разберат от мен, а не от медиите. Предложиха ми да остана до лятото. Казах му: "Мислих, че ще ми предложите 3 години договор, вие 2 месеца ми давате. Много щедро. Шегувах се, разбира се“, каза Стоилов.

„Собственикът трябваше да се намеси по-рано. Не виждам голяма причина изпълнителният директор да бъде уволнен. Работещите хора грешат. Работили сме в изключително тежка атмосфера. Имах чувството, че в момента, в който издърпахме това, вече бяхме ненужни. Беше така ситуация и при предишния престой. Опитваха да ме убеждават да поема клуба сам, а между ръководните фактори се усмихваха и беше цветя и рози. Махнаха Ивков, следващият щях да съм аз", продължи той.

„Няма да участвам в заробването на "Левски". Очаквам следващите глупости да се случат между фенските фракции. Трябва да има обединение. Не дойдох за разединение. Вчера имах разговор със Сираков заради любовта на феновете. Поставих две условия. Първото - при промяна на Управителния съвет, да има доминираща квота футболният клуб. И второто - да продължим в същия екип с Ивков, да се даде срок шест месеца или една година, да се поставят конкретни цели и ако ги приемем и не ги изпълним, сами да си тръгнем. Ако на висшето ръководство им трябват слуги, няма да бъде с моето наблюдение. Исках всичко да се знае от първия ден“, добави Стоилов.

Недоволен е, че в Надзорния съвет има двама представители на спонсора, един на клуба, а този на феновете - Петър Ганев, е бил отстранен.

По думите му не е имал проблеми от спортно-техническо естество, а само в управленско.

„Спортно-технически не съм имал проблеми. Никой не ми е пречил. Със Сираков във футболното направление сме гледали винаги в една посока. Но накрая се разминахме изключително. Проблемите в управлението винаги влияят във футболната част. Трябваше да се плати дребна сума, за да се вземе един играч, казаха, че няма пари и приключихме, не успяхме да седнем на една маса“, каза Мъри.

„Връзката Сираков-Стоилов не е разрушена чисто в работен план в спортно-техническо естество", добави той. И обвини Наско, че не се е намесил навреме и адекватно по управленските въпроси: "В спортно-техническо естество Сираков ми е дал пълната свобода и ми е осигурявал всичко. Не съм съгласен с управлението".

"Аз лично смятам, че решението за махането на изпълнителния директор Сираков взе под влиянието на спонсора, макар да твърди, че не е така. Няма сила на света, която да ме убеди, че това не е така. Явно не искаше да работим заедно. С отлагането и бездействието не могат да се решат проблемите. Това е моят отбор - "Левски". Ако бях в друг отбор, никога нямаше да ме интересува друго, освен треньорската работа. Интересува ме управлението. Всички се чудиха ще работят ли, ще се провалят ли. Никога не съм се страхувал от провал. Очаквам да се налеят много пари от страна на спонсора след нашите провокации. Това съм го гледал и преди. Нямаше футболист, който взимаше повече от 8000 лева при Батков, на един след това му предложиха 18 хиляди. Спазваме финансова дисциплина, отборът изглежда все по-уверено и по-уверено“, заяви Стоилов.

„Вече си мисля, че като ме познават като характер, че може да са взели решенията, за да си тръгна, а не да ме уволнят и аз да съм виновен. Никога не ме е било страх от истината, тя винаги излиза наяве. Предния път, като си тръгнах, ми рязаха пръстите един по един. И Ивков сигурно допусна грешки, но ние сме работещи хора и всички допускаме грешки“, продължи още той.

„Защо си тръгвам въпреки любовта на хората? Обещах на хората честност. Ивков има много проблеми, никога не съм го познавал. Той бе поканен от Сираков. Говорил съм с него един-два пъти по юридически въпроси. Даже кафе не сме пили. Стигна се до там да ме пришиват към фенски групировки. Ако аз съм участвал в някаква комбинация, Мъри Стоилов никога няма да работи повече за "Левски". Казах на Сираков, че 13 години единственото ми условие беше да бъде назначен, защото смятах, че това беше единственият начин "Левски" да излезе от тази срамна ситуация. "През всичките години ме пришивахте към този и онзи. Ако Ивков беше откраднал или скрил нещо, или е правил измами, аз първи щях да го замерям с камъни. Повече обичам "Левски"“, продължи той.

"Заварихме клуб, който е фалирал във всяко естество, и футболно, и морално. Нямаше тази масовост на феновете.

За година и половина има прогрес в три направления - феновете, това следване на клуб, отбор, играчи, ръководители, мога да сложа оценка 6+. Второто - финансовата страна, много лесно можем да видим нещата, защото клубът е с около 6 милиона приход, и там оценката ми е 6, третото - бяхме под дъното, губихме от отбори, които ги няма и като съществуване, на „Герена“ изградихме отбор, който върна любовта и победите. След толкова години чакане и изръсени милиарди нямахме титла, спечелихме Купата и то в какви мачове, напълно заслужено. Това е стилът, който опитваме да налагаме и да променяме. Имахме дълга серия без победа с ЦСКА, два мача ги победихме, два завършихме наравно без да допуснем гол, "Лудогорец" не ни надигра нито веднъж. Имахме знаменити европейски вечери. Футболният Господ ни наказа точно в мача с "Хамрун". Отстранихме ПАОК, който едва ли скоро български отбор ще може да го отстрани. Имаше и негативна серия. Резултатите бягаха от нереализирането на ситуациите. Другата основна причина е недостатъчната усмивка на старши треньора, когато идваше на „Герена“. Това си беше мой проблем и моя грешка. Търпях тези ситуации и не взех решението по-рано – крайната ми оценка е 4 или 4+", заяви Стоилов.

"Как да стоя на следващия мач, когато феновете скандират обидни неща за собственика, а той се държи неуважително към тях. По-добре да ме наричат предател с истината, отколкото предател, който прикрива нещо в клуба. Аз 13 години бягах от порочното управление. Обещаваха ми, че ще стана шампион. Не, мерси, аз шампион съм ставал. Не мога да дойда без да ме поканят. Обикновено ако не ми харесва управлението, бързо приключват разговорите. Аз ви каза условията, които имам, за да остана в "Левски". Просто и ясно. Предполагам много тежки условия поставих. Работещите хора сме тук, за да работим. Платените служители сме тук, за да защитаваме клуба. "Левски" ме е създал, "Левски" ми е дал ръка, дал ми е всичко“, добави Мъри.

"Съжалявам, че не си тръгнах по-рано. Щеше да е провокация да се решат тези проблеми. Те не са толкова големи, защото утре ще излязат да ви кажат колко милиона са налели, а тези пари ги спечели "Левски", каза още той.

За финал на маратонската пресконференция Стоилов призова да бъде оставен за кратко на спокойствие, но предупреди, че ако изговорят лъжи по негов адрес, ще го принудят да отговаря отново. А всичко завърши със сълзи.

Към тях Стоилов тръгна покрай плачещите големи мъже, опитващи се да го убедят да остане.

"Един добър приятел ми каза, че от погребението на Гунди не е виждал разплакани мъже на "Герена"... Сори...", каза Мъри. Заплака. Стана. И си тръгна.