Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Наталия Киселова КАДЪР: NOVA NEWS
Доц. Наталия Киселова КАДЪР: NOVA NEWS

Безпътицата, в която сме влезли поради паритета на първите две партии, не дава повод за оптимизъм. В рамките на тази седмица в ЦИК ще пристигнат всички протоколи, да бъдат обобщени и до края на седмицата да бъде оповестен и персоналния състав на НС. А непосредствено след Великден, президентът ще свика първото заседание на парламента. Теоретично е възможно да има нови избори през лятото. Това каза пред "Нова нюз" конституционалистът доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ трябва да се анализира дали ниската избирателната активност се дължи на умората. "Изборният кодекс трябва да бъде променен, така че качеството на хората, които участват в процеса, да е високо. Никой не казва кой номинира председателите на комисиите. В момента сме свидетели на три Българии - на кандидатите, на гласуващите - около 40% и негласуващите - 60%. ЦИК трябва да повиши броя на обученията. Виртуалните клипчета не са достатъчни. Всички бързат и от това има грешки в протоколите. Щом избирателната активност не се е повишила драстично, значи не е имало смисъл от промени в ИК", посочи конституционалистът.

Доц. Киселова изрази надежда в рамките на ден след започването на работа, парламентът да избере председател. "Разпределението на мандатите ще определи кой ще предложи състав на правителство. В зависимост от това дали са пет или шест партии, ще се види разпределението на съотношението на силите в комисиите. Очаквам да бъдем заляти с екзотични идеи и законопроекти. Ако се постигне мнозинство по определени въпроси, да се заменят поне 10 от органите с изтекъл мандат", коментира тя. И допълва, че събраните подписи за референдума са повишили резултата на "Възраждане".

Според нея може да се направят бързи преговори и избори, ако няма съгласие преди началото на лятото или да се даде време за преговори. "Страхувам се, че ако се даде повече време, разходите в бюджета ще бъдат в пъти повече от приходите. След това ще се реши кой да организира местните избори - дали служебното правителство или партия ще се нагърби с тази отговорност", заяви Киселова.