Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мадам Сизи и Факира Мити с първородния си син Емил Димитров
Мадам Сизи и Факира Мити с първородния си син Емил Димитров

Бъдещият маестро на българската естрада като ученик свирел опери на акордеон

Факира Мити спрял с хипноза жената на живота си и така се срещнали за първи път.

В ония години Сийка Павликянова живеела на стръмната къса улица “Марица” на две пресечки от бащината къща на Мити в Плевен. Красивата девойка скришом заглеждала стройния мъж с огнени очи, но не се познавали. Веднъж я забелязал да върви в градската градина и

в гръб от 3 метра ѝ внушил да отбие от алеята и да седне на пейка. Тя приела командата

от разстояние и двамата се запознали.

“След няколко вечери се появиха вкъщи и съобщиха: “Ние се оженихме”. Събра ги любов, пламнала от пръв поглед. Останаха ѝ верни до края.” Това разказа през 2008 г. пред “24 часа” 92-годишният Мирослав Димитров, вече покойник. Той е брат на Факира Мити и чичо на легендарния певец Емил Димитров.

След венчилото току-що завършилата гимназистка става асистентка на съпруга си и влиза в сеансите с артистичното име Мадам Сизи.

“Факира я полагаше между 2 стола, вцепеняваше я до пълна неподвижност и почваше да я издига във въздуха. Накрая я оставяше да виси между пода и тавана. Фокусът вземаше дъха на зрителите, някои се престрашаваха да погледнат

да не би да е закачена на невидима кука

Сизи овладя и сложен трик, в който подобно на Хари Худини успяваше да се освободи от затворен сандък, окован в тежки вериги”, връща се тогава в спомените Мирослав Димитров.

Като малък Факира Мити бил доста палав и учителите все викали родителите му. Промяната настъпила в VIII клас, тогава Димитър Димитров се запалил по тайнствата и изчел купища окултна литература. Първи усетил заложбите му на медиум столичният проф. Михалчев и го поканил за известно време в София.

Когато Димитър бил на 18 г., в Плевен дошла прочутата румънка Мадам дьо Теп. На сеансите в кварталното кино “Одеон” младежът лично ѝ споделил мечтата си и след гастрола тръгнал с нея. В Букурещ изкарал курс и после се завърнал в Плевен.

“Мамо, тате, вече съм фокусник!”, обяви и почна с представленията. В препълнения салон разпореждаше всички да си сплетат здраво ръцете една в друга. Мити си избираше някого и го провисваше в пространството досущ като омагьосан.

На други даваше по глава лук, но внушаваше: “Хапни от ябълката, много е сочна и сладка!” Оня лакомо гризваше, но вместо да се просълзи, разцъфваше в усмивка.

Някъде около 1938 г. Димитър се прекръсти на Факира Мити”, описа брат му Мирослав през 2008-а.

Докато обикалял от град на град, Мити срещнал първата си жена Марийка Стоянова от Попово. Тя го следвала като Мадам Марита. Двамата нямали деца и скоро се разделили.

Той много напреднал в кариерата - смайва препълнените зали, като набожда стоманени остриета в тялото си, без да пусне капка кръв. По устните си пък прекарва нажежени железа. Неотлъчно до него е Мадам Сизи, която участва във все по-сложни сеанси.

“Хората в Плевен се тълпяха в салона на “Одеон”, като видеха афиш с Мити и Сизи. Вече живееха в София, но често правеха представления в родния град.

На сеансите по телепатия Факира Мити избираше човек от публиката. Още не знам как ставаше, но избраникът винаги с голяма точност предаваше мислите му.

Mити “говореше със стомаха си”. Пресъздаваше дълги диалози с куклите Ивaнчo и Гaнчo. Не отваряше уста, а се чуваха два различни гласа,

разказа и 87-годишната плевенчанка Лиляна Петрова.

Семейното щастие на Мити и Сизи е пълно, когато се раждат синовете им Емил и Юли. В гимназията бъдещият маестро на българската естрада Емил Димитров свири опери на акордеон. Разтяга грамадния черен “Велтмайстер”, репертоарът му редува увертюрата към “Севилският бръснар” на Росини, “Леката кавалерия” от Супе, “Танц със саби” из балета “Гаяне” на Хачатурян. Цялата Първа плевенска гимназия притихва да чуе Емил. На пианото също постига съвършенство.

Но на върха го изстрелва баритоновата партия на Назар в оперетата “Сватба в Малиновка”. Представленията се играят на сцената на драматичния театър при небивал успех.

На чина Емил изглеждал като романтичен герой от филм

- нежна кожа, очи с маслинов блясък, дълги извити ресници. Истински син на Факира и на Мадам - ослепителна с яркото си червило и изписани вежди, оценяват съученичките от випуск 1958.

Както “24 часа” писа наскоро, внукът на Емил Димитров - Мартин, поразително прилича на дядо си като млад. Той навърши 21 години и по този повод баща му - Емил Димитров-младши, публикува негова снимка във фейсбук. Наследил е таланта на дядо си, още от дете пее брилянтно шлагерите “Моя страна” и “Нашият сигнал”. Не се занимава с музика обаче. Интересите му са във финансовата сфера, втори курс е на Католическия университет в Милано.

Когато Емил Димитров е в XI клас, с родителите си заминават за София.

Юли става илюзионист като баща си

Правят заедно спектакли, но се изявява и със своя програма като Мити-син. На 39 г. умира от болест на бъбреците през септември 1982 г. Майка му не можа да го прежали, мъката я погуби през януари 1983 г. Мити почина от сърце през 1989 г. Емил прибра за спомен любимите му кукли Ганчо и Иванчо, подреди родовата хроника Мирослав Димитров през 2008 г.

Първи в големия род е Димитър от Лясковец. Жени се за Кираца от заможна арбанашка фамилия, двамата имат 10 деца. Лясковчанинът заминава на гурбет край Виена. Там върти градинарство, после купува имоти, ниви и гори до Павликени. Отваря търговски кантори в Русе за експорт в Австрия.

По-късно банката, в която е вложил спестяванията си, фалира. След банкрута продава всичко и после си го откупува. Кираца пък седяла месец на Божи гроб, върнала се хаджийка. В Павликени я спирали на улицата,

кръстели се и ѝ целували ръка

като на светица. Единият от синовете на Димитър и Кираца е кръстен на баща си и става началник на пощенска станция.

Димитър-младши се жени за плевенчанката Атанаска, чийто баща държи кръчма на Сър пазар. Синовете им се раждат в 3 града, където пощенецът служи. Димитър - Факира Мити, се появява в Павликени през 1910 г. Юли идва на бял свят след 3 г. в Мездра. Мирослав се ражда във Враца през 1916 г.

Легендата Емил  Димитров почина  през 2004 г. на 64 г.
Легендата Емил Димитров почина през 2004 г. на 64 г.
Внукът на Емил Димитров - Мартин, е наследил таланта на дядо си, но не се занимава с музика.
Внукът на Емил Димитров - Мартин, е наследил таланта на дядо си, но не се занимава с музика.