Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Машинно гласуване СНИМКА: АРХИВ
Машинно гласуване СНИМКА: АРХИВ

Партиите и коалициите са разделени на две страници, на първата са тези с номера до 15, на втората - останалите, плюс "Не подкрепям никого"

Във всяка секция в страната с над 300 избиратели ще има по една машина. Желаещите да гласуват на нея ще получат от секционната комисия специална карта. С нея се активира машината - картата се поставя в специален отвор с чипа нагоре. За сметка на дебитните карти и банкоматите, тази влиза само наполовина в процепа. 

Списъкът с участващите на вота партии и коалиции ще е на две страници: на първата са номерата от 1 до 15, а на втората са тези от 16 до 21, плюс опцията "Не подкрепям никого". Втората страница се отваря с натискане върху полето "Следващ".

Имената са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясно са полетата за преференции - кръгчета с номера от 101 нагоре. Бутоните с преференциалните номера стават активни след като избирателят посочи номер на конкретна партия, или коалиция.

Избирателите в чужбина нямат възможност за преференицален вот и машините нямат полета с кръгчета.

След като отбележи избора си, гласуващият трябва да натисне "Преглед", за да види изписан вота си. Ако изписаното отговаря на посочените от него предпочитания, натиска бутона "Гласуване". Има и втора възможност - с бутон "Промени избора" да се върне назад и да смени вота си. След като натиснете бутона за гласуване, машината ви разпечатва хартиена бележка – разписка. Може да се издърпа, след като се чуе звуков сигнал. Изтегляте електронната карта от машината и я връщате на комисията.

На разписката, вече наричана машинна бюлетина, ще фигурира името на партията и номера с преференция, ако е посочена, както и номерът на секцията. Бележката се сгъва, за да се осигури тайната на вота и се пуска в специална кутия - машинните и хартиените бюлетини са отделени.