Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ебрахим Раиси
СНИМКА: Wikopedia
Ебрахим Раиси СНИМКА: Wikopedia

Иранският президент Ебрахим Раиси днес заяви, че законът в Иран задължава жените да носят хиджаб, след като в интернет се появи видео, на което се вижда как мъж залива с кисело мляко две жени, влезли без забрадки в магазин близо до свещения за шиитите град Машхад, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Все повече иранки отказват да се подчинят на властите и излизат без да покриват лицата си, след като през септември страната беше обхваната от протести заради смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста ѝ от нравствената полиция за това, че не носела правилно хиджаба си.

Местните съдебни власти са издали заповед за арест на мъжа, залял с кисело мляко двете жени, които са майка и дъщеря. Срещу тях също има издадени заповеди за арест, тъй като са нарушили строгите правила за женското облекло в Иран, съобщават държавните медии.

Макар и с риск да бъдат задържани, в иранските молове, ресторанти и по улиците из цялата страна често могат да се видят жени без забрадки, отбелязва Ройтерс. Социалните мрежи бяха наводнени с видеа, които показват как иранки се съпротивляват срещу нравствената полиция.

Раиси днес заяви пред държавната телевизия по повод залетите с кисело мляко жени: "Ако някои хора казват, че не вярват (в хиджаба)… добре е те да бъдат убедени… Но важното е, че има правно изискване… и че днес хиджабът е въпрос от правно естество".

Властите казаха, че собственикът на магазина, който се е конфронтирал с нападателя, е бил предупреден.