Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният секретар Петър Тодоров дойде в Пловдив и изнесе подробности за задържаните.
Главният секретар Петър Тодоров дойде в Пловдив и изнесе подробности за задържаните.

Стана заразно явление и много непълнолетни се увлякоха, каза главният секретар на МВР

Общо трима са задържани в Пловдив за отправяне на заплашителни мейли до институции и училища, като двамата са на 15 г., а третият е пълнолетен. Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

По-рано днес от дома му в кв. "Столипиново" беше изведен за разпит единият тийнейджър, а жилището му - обискирано. "Днес ГДБОП установи и задържа неговият съучастник, също 15-годишен. Той отново е от Пловдив. Двамата ученици от сряда насам са пуснали множество заплашителни мейли. В районното управление има и още един задържан за такива деяния, но той е пълнолетен и криминално проявен, също от Пловдив", поясни Тодоров. По думите му след задържането на двамата 17-годишни вчера в София, са установени още трима в страната и заедно с тримата пловдивчани наброяват общо 8.

Двамата 15-годишни пловдивчани са действали в синхрон. Пред разследващите обяснили, че искали да регистрират група и да съберат много последователи, което да им донесе и пари.

"След като в понеделник-вторник установихме хакерска атака със заплахи извън България, това някак стана заразно явление и много непълнолетни у нас се увлякоха. Благодарение на специалистите от киберсигурност те са установени и срещу тях са образувани досъдебни производства. Могат да получат до 5 г. лишаване от свобода", обясни главният секретар на МВР.