Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Хърсев
Емил Хърсев

- Г-н Хърсев, какви са шансовете ни за скорошно приемане на еврото?

- Шансовете за приемане на еврото са по няколко направления. Първо, бюджетът се приема без необмислени разходи, постъпленията от ДДС вървят нагоре, очаква се да се повишат с

инфлационния

данък от 16%, което е постижимо и при добра програма разходите ще се "поберат" в приходите.

Второ, трябва да се ликвидират изключенията по линия на ДДС и да се възстанови единната ставка, тя е най-добрата като организиране и администриране на този данък. Когато даден сектор трябва да се субсидира, това трябва да постигне определена цел, а

не да се прави

на сляпо,

както досега. Тъй като изключенията по линия на ДДС бяха направени преди да започне покачването на инфлацията, сега ако се върнем към стария режим с единна ставка, мисля, че постъпленията само по линия на този налог плюс инфлационната добавка ще са достатъчни. Тоест всичко може да се оправи без някакви особени усилия и икономии.

Трето, всякакви решения, свързани с раздаване на пари, при това масово - на всеки, за сметка на бюджета - трябва да е ясно, че са грешка и трябва да се прекратят.

Четвърто, по принцип всичко в бюджета може да се компенсира, включително пенсиите, но единственото трайно решение за стабилизиране е увеличаване на възрастта за пенсия. Тук въпросът е кога ще се направи,

няма как един

работещ да

издържа двама, които не работят. Никой не мисли, че този социален проблем може да се реши само с увеличение на вноските, очевидно трябва да се намалят получателите. Тоест ще работим, докато сме живи!

Пето, харченето трябва да спре, защото финансите ни няма да издържат, няма как да изядем повече, отколкото сме произвели. Няма да стане!

- Какви интереси искат да ни отдалечат от еврото?

- Това са чисто политически закачки и

нездрав

патриотизъм

от типа на този: “Искаме си лева!”, а истината е, че от лева се отказахме още преди 25 - 26 години с въвеждането на валутния борд. Имаме всички шансове за въвеждане на еврото, въпреки високата инфлация. В момента няма нито една страна, която да отговаря на Маастрихтските изисквания.