Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и Манфред Вебер
Бойко Борисов и Манфред Вебер
  • Манфред Вебер: Гласувайте за бъдещето с ГЕРБ, ние вярваме на Борисов
  • "ГЕРБ и СДС са живи и здрави, в прекрасна форма. Толкова стабилни, че няма мърдане", увери партньорите в Брюксел лидерът на ГЕРБ

С мащабно мероприятие ГЕРБ закри предизборната си кампания във Варна. В морската столица лидерът на партията Бойко Борисов изрази категоричната си подкрепа за листата и водача - бившият външен министър Даниел Митов. Лидерът на ЕНП Манфред Вебер специално пристигна в България за събитието. Лидерът на СДС Румен Христов, евродепутатите Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Ковачев също са във Варна.

Като председател на ЕНП и най-голямата партия в Европа Вебер увери, че България и ГЕРБ имат много приятели извън страната. "Когато ГЕРБ и Борисов бяха на власт, България бе стабилна сигурна, имаше положително развитие, правеха се много инвестиции в инфраструктура. Откакто не са на власт имаме обратното - нестабилност, инфлация, несигурност. Затова имаме нужда от ГЕРБ, за да получим всичко добро отново", заяви той. Вебер посочи, че европейските средства не могат да бъдат използвани, те чакат да бъдат дадени на България. "Но последните 2 г. България е нестабилна и не излъчва правителство, парите седят и чакат. Само 6 млрд. са от Фонда за борба с последиците от КОВИД, те трябва да бъдат инвестирани в страната ви", каза той.

Той подчерта, че по време на управлението си Борисов се е ползвал с доверие. "Идете и гласувайте, дайте своя вот за бъдещето, за ГЕРБ-СДС", призова Вебер.

"Манфред, може да рапортуваш, казано на комосомолски, в Брюксел, че ГЕРБ и СДС са живи и здрави, в прекрасна форма. Толкова стабилни, че няма мърдане. Убеден съм, че българският народ има инстинкт и вече знае - трябва да се прощава, да се обединява и да помислим как да се измъкнем и да не тревожим Европа, Америка и хората в България. Това може да стане с компромиси и като се зачита вота на тези, които стоят зад съответната партия и са гласували за нея. Ние с лидерите може да се мразим, макар че аз не ги мразя. Това може да даде шанс България да се стабилизира след втори", обърна се към шефа на ЕНП Бойко Борисов.

"Това ми е най-лесната кампания. Аз не агитирам, само казвам - които иска да му бъркат в джоба - гласувайте за ПП, за "Да, България". Да продължават да изнасят оръжие и да дават огромни пари на комисионери и да генерират корупция. Вместо държавата България с държавата Украйна през резерва да даде оръжие, за да спрем Путин...", ядоса се той на поведението на бившия кабинет "Петков" като разказа и противоречията между Корнелия Нинова и Кирил Петков по темата. Бойко Борисов разкри лъжите на ПП и ДБ за диверсификацията с руска газ и далаверите им с посредници. "Когато лъжеха Запада, че са направили диверсификация с руската газ, се оказа, че са дали на посредниците, които са източили джобовете на тия хора, включително и за бивш германски канцлер - Шрьодер", каза той.

Според него в ПП имало и "един прекрасен човек - Лорер". "Ние искаме той да вземе тая пария, че да направим коалиция. Той не ще. Един ден ще го направим с Лорер", изненадващо каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов отбеляза, че премиерът на Люксембург Ксавие Бетел го е поканил на сватбата си. Той не успял да отиде, но изпратил пожелание. "Той е либерал, но е наш приятел, подкрепя ги тях, но има мостове, които да ни свързват", даде той пример за други допирни точки с ПП, след като преди дни Кирил Петков се похвали с подкрепа от Бетел.

Лидерът на ГЕРБ призна, че твърдата позиция на ГЕРБ в подкрепа на Украйна може да бъде спорна, особено предвид "една фалшива идеология за мир". "Ние също сме за мир, за незабавно регулиране на този ужасен кървав конфликт, но това не минава през загубата на войната в Украйна. Дори това да ни струва минимум 10%. Каквото и да стане, ние ще стоим до край на тая позиция. Смисълът да съществува ГЕРБ е европейско развитие и евроатлантическо развитие на България. Няма смисъл заради проценти да загубим нашата ориентация. Това е правилният път. Днес може да е рисков и опасен, но ще е най-добрата инвестиция, която правим в бъдещето - да застанем на страната на белия демократичен свят", категоричен бе той.

Борисов обаче подчерта - категоричната подкрепа към Украйна обаче не значи приемане на контрабандата от там, особено на зърно и млечни продукти.

Като пример за европейския избор на ГЕРБ Борисов даде зелената светлина към Северна Македония и Албания за преговорите за ЕС. "Ваша грижа е да ги накарате да се държат като държава-членка на ЕС. Ние нашата задача я свършихме. Но да затварят български клубове, да бият българи, че имат българско самосъзнание - не е европейско и не е цивилизовано. Молбата ми е този процес да го наблюдавате. Не може повече от веднъж да сме добри. Сега е техен ред да докажат, че са добри", обърна се той към Вебер.

Борисов отново изтъкна успехите в борбата с нелегалната миграция по време на неговото управление и пълния провал сега. Подчерта, че това е станало с помощта на Европа и президента на Турция Реджеп Ердоган.

"В нашата партия и водачи на листи имаме мюсюлмани. Имаме и католици и роми. Ние сме истинска европейска народна партия, в която всеки има потенциал да бъде развит", доволен е лидерът на ГЕРБ.

Здравейте победители, откри срещата Тома Биков. Според него един от основните изводи от социолгическите проучвания напоследък е, че ГЕРБ-СДС върви нагоре, "Промяната" - надолу. "Това не е изненада, през цялата кампания се срещаме с хората и се опитваме да бъдем в час с дневния ред на обществото. Социологическите проучвания показват, че сме успели и на 2 април разликата ще е голяма. Партийният лидер с най-голямо доверие е Бойко Борисов", цитира той друго проучване. "На нас не ни трябва социологическо проучване, знаехме го отдавна. Ние ще победим, защото Борисов е с нас. Ще продължи да е с нас и ще е гръбнакът на нашата партия. Затова нашите опоненти оставиха темата с оттеглянето му. Няма как да си победител и да се оттегляш. Могат да се оттеглят те след втори април", надъха присъстващите Биков.

Кметът на Варна Иван Портних пък се спря на редица проекти, реализирани с подкрепата на ГЕРБ и Борисов като премиер. Според него ГЕРБ може да изпрати "6, а защо не и 7 народни представители от Варна". Портних атакува опонентите от "Промяната" и ги нарече "шарлатани, които сега са тръгнали за лов на шарани". "Но от морската столица на България искаме да им кажем, че в морето шарани няма, второ - ще направим така, че след 2 април България да се върне към нейното европейско развитие, защото ще постигнем убедителна победа", каза кметът.

Лидерът на СДС Румен Христов се обърна към Вебер и му благодари, че не пропуска случай да дойде и да ги подкрепи. Той посочи, че ЕНП лидира процесите в България, така както десницата управлява в България. "Управлявали сме в най-тежките моменти, но сме направили България развиваща се по посока на Европа. Знаем, че ще ни е тежко ако направим правителство, но десницата винаги идва да оправи бакиите на тези, които са управлявали преди нас", заяви той. Христов се похвали, че единствените 2 партии, които "никога не са се коалирали с българската социалистическа, разбирайте комунистическа партия", са ГЕРБ и СДС. "Ние сме доказвали, че знаем, че можем, с най-подготвеният лидер, който става за министър-председател. На 2 април, с номер 2", призова Христов.

"Имаме много голям отбор от доказани хора във всяка сфера. Утвърдени управленци във всички кътчета на Родината", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и покани на сцената всички водачи на листи на партията.

"Ако инфлацията нагло ви бърка в джоба днес, липсата на инвестиции опропастява утрешния ден. Ако България затъне в дългове, това ще опропасти живота на децата ви. Аз считам, че всички тези управленски безобразия не са най-големтие грехове на "Промяната". Има и по-големи", заяви Дончев. И разказа как след като излязъл първият филм за Хари Потър децата били омагьосани и екзалтирани, скачали и се опитвали да леят. "Най-големият грях на ПП е, че се опитаха да убедят народа, че живеем в приказен свят, където нещата не се случват по законите на физиката и финансите, а по магичен начин, може да харчиш колкото поискаш", каза той. И даде пример - едно тежко съоръжение на мост над Дунав или тунел под Стара планина изисква години, те - това се правело за година. Дончев предупреди, че от този политически илюзионизъм ще се чистим от него десетилетия. "Имаме тежката задача да докажем, че законите на физиката и финансите не са отменени и важат. Другият им тежък грях е насилието. Ние понеже сме корави и свикнали не ни прави такова впечатление. Но спомняте ли си - един министър-председател каза "искам арести" и се случи - срамни, незаконни. Друг член на кабинета плашеше тези, които не слушат, с 5 г. затвор. Насилието е силата на безсилието", заяви той.

Дончев постави и няколко задачи. Ппървата - да намерят начин и лечение да спрат разделението в обществото. "Докато не бъде изваден токсинът на омразата, няма как да продължим напред", каза той. И обясни как си представя победата - "да победим омразата, безсилието и безпътицата".

Кметът на Варна Иван Портних си пожела 7 депутати на ГЕРБ от района
Кметът на Варна Иван Портних си пожела 7 депутати на ГЕРБ от района
Бойко Борисов
Бойко Борисов

Очаквайте подробности

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

водачите на листи на ГЕРБ
водачите на листи на ГЕРБ