Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вълчо Арабаджиев-младши.
Вълчо Арабаджиев-младши.
  • Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. лева
  • В един момент правдата тържествува, коментира баща му

Пловдивският окръжен съд не уважи искането на КПКОНПИ и отказа да конфискува имущество за над 6,8 млн. лв. от сина на Ветко Арабаджиев – Вълчо, научи "24 часа".

Наследникът на хотелиера беше привлечен като обвиняем за пране на пари, когато започна наказателното преследване срещу родителите му през лятото на 2018 г. Тогава бяха извършени претърсвания по хотелите и банковите сейфове на Арабаджиеви. В една от хотелските стаи са открити 984 728 лв., а в банкови касети на името на Арабаджиев-младши – над 5,6 млн. лв. Тези и други по-дребни суми са обект на искането за конфискация от страна на КПКОНПИ с мотива, че те са придобити незаконно в периода от 2015-а до 2018 г.

В хода на делото от разпита на майката на Вълчо – Маринела Арабаджиева, става ясно, че крупните наличности в банковите сейфове са внесени там по нейни указания, но самите пари не са на сина й. Не е доказано и че откритите над 900 хил. лева в хотелска стая са негови, защото тя е ползвана от търговско дружество, с което той към онзи момент не е имал нищо общо.

Така остават 236 760 лв., които, за да бъдат отнети, трябва да се установи значително несъответствие между декларираните от Вълчо Арабаджиев доходи и разходите, които по данни на НСИ човек трябва да е направил за своята издръжка. Назначената по делото експертиза установява, че във въпросния период от 3 години синът на хотелиера е получил 345 652,90 лв. от трудови правоотношения, 640 000 лв. от заем, майка му също му превеждала пари за издръжка, има и постъпления от от продажба на дялове в търговски дружества. А сумата, необходима за разходите му за живот според националната статистика, е 20 056,17 лв.

„Във връзка с изложеното съдът приема, че не е налице значително несъответствие между имуществото на лицето и неговия нетен доход, доколкото от събраните по делото данни се установява, че в крайна сметка намереното имущество – сумата от 236 760 лв. е в по-малък размер от реализираните за периода доходи от законни източници на средства“, е записано в съдебното решение, с което искът на КПКОНПИ е отхвърлен. Комисията ще трябва да плати и държавната такса по делото от 272 629 лв. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

„В един момент правдата тържествува“, коментира лаконично пред „24 часа“ хотелиерът Ветко Арабаджиев.