Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разбойниците искат само 620 кг сребро за живота му, не вярват колко ценен човек са отвлекли

Три версии за отмъщението срещу похитителите - и трите завършват със смъртта на моряците

Mъжете като него никога не са спокойни в присъствието на някой по-велик от тях. Затова са толкова опасни! Те могат да съчувстват, да заплачат, да се молят, но няма да го направят, защото приличат на Полярната звезда. А тя е неповторима - единствената неподвижна сред останалите, които изгряват над хоризонта и залязват зад него, виждаме ги и на изток, и на запад, и на юг. Тя гледа само на север и няма другар на небесния свод. Самодостатъчна си е, точно като Гай Юлий Цезар, който приживе товари двама астрофизици със задачата да я изследват.

В редица писания на древногръцки мислители се споменава, че римският пълководец неведнъж сравнява себе си с Полярната звезда. Това едва ли е учудвало древните римляни. Поданиците му са знаели добре, че срещу тях стои един от най-егоцентричните лидери, но и пълководец, чиято безгранична увереност печели битки и огромна слава на империята. Същата тази увереност го кара да отиде в сената, който вместо да го коронова, го убива.

Легендите за „свръхчовека Цезар“ са много. Трудовете, в които психолози разсъждават върху неговата арогантност и самонадеяност - също. Те отделят специално внимание на младия Юлий, който не познава страха и е готов да бъде водач.

Една драматична страница от живота му, когато е 25-годишен, описва красноречиво характера му. Тя е разказана в “Паралелни животи” на историка, биограф, есеист и философ от Античната епоха - Плутарх.

Кой отвлича Цезар и колко струва свободата му, четете в сп. "Космос"!