Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британската криминална писателка чиракува в аптека, където научава най-ефикасните съставки за убийството на литературните си жертви

Мръсна работа сред най-токсичните вещества. Младата помощничка е неуверена. Десетки празни епруветки чакат нея, а тя чака г-н П. - главния аптекар, при когото чиракува. Ще й каже колко дозировка й е нужна, така че курарето (една от най-силните старинни южноамерикански отрови - бел.ред.) да не убие някой клиент.

Агата Кристи често ще си спомня този момент - най-важния за кариерата на Кралицата на криминалния разказ. Тя ще бъде пример и за това как ученикът надминава учителя си, защото месеци по-късно лично ще спаси живота на жена, на която г-н П. предписва лекарство, чиято токсичност е прекалено висока. Без обяснения и за минути тя ще забърка нов медикамент с правилните дози, за да го даде на клиентката. Така ще предотврати сигурна смърт. Повече от 30 свои лирически герои обаче тя ще убие завинаги.

Да, това е самата истина. Между 1914 и 1918 г. Кристи експериментира в аптеката. Вари и смесва. Установява, че съставките на някои растения, освен че помагат, могат и да прекратят жизнените функции. Трябва само да се дозира точният грамаж. Престъплението ще бъде разкрито трудно. Кому е нужна сила или оръжие? Жертвата си отива бавно и често без белези по тялото. Важното е да умира мъчително!

Кои отрови използва Кристи в романите си и как те действат на човешкия организъм, четете в брой 3/2023 на сп. "Космос"!