Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венцеслав Караджов категорично отрича да е убил родителите си.
Венцеслав Караджов категорично отрича да е убил родителите си.
  • ВКС пак върна делото в Пловдив - не била ясна дори датата на смъртоносните изстрели
  • Не е изследвана надлежно и версията, че зад нападението може да стоят наркомани

17 май 2016 г. пловдивският полицай Венцеслав Караджов е задържан за убийството на родителите си Цветан и Божура. Двамата са открити мъртви същия ден от съседка, тръгнала да ги търси, защото не отговаряли на телефоните си.

Синът им е заподозрян, защото

от години бил в обтегнати  отношения с майка си и баща си,

вечно се карали, той правел клипчета на скандалите и ги качвал в компютъра си в папка, озаглавена “Гадовете”. Водел дело срещу тях за семейния имот и загубил на последна инстанция дни преди Цветан и Божура да бъдат застреляни.

23 февруари 2023 г. – след близо 7 г. в ареста ВКС пуска Венцеслав Караджов да се прибере у дома, макар и с гривна на крака. За това време той е чул доживотна присъда от окръжния съд в Пловдив, потвърдена от апелативния, върната на въззивната инстанция от ВКС, отново потвърдена и повторно оспорена пред върховните магистрати.

6 март 2023 г. ВКС за втори път постановява, че делото трябва да бъде разгледано от друг състав на апелативния съд в Пловдив.

И първия път доводите на върховните съдии бяха, че по случилото се има много неясноти - наказанието е произнесено само на база на косвени доказателства, защото решението беше мотивирано с “изключена е всякаква възможност друг да е автор на убийството”.

Този път аргументите на ВКС са унищожителни.

От ден първи на задържането си Венцеслав Караджов отрича категорично да е убил родителите си, макар да признава, че между тях в последните години е имало непоносимост.

И твърди, че делото срещу него е на принципа “глухият чул, че слепият видял” - защото в процеса няма никакви преки доказателства, липсват очевидци, записите от камерите в съседство не го уличават, не е открит дори пистолетът, за него е установено само, че е “Макаров” или подобен тип.

Най-изненадващата причина за новото връщане на делото е позицията на ВКС, че

дори не са събрани доказателства на коя дата са убити Караджови

Съпругата Каля Караджова
Съпругата Каля Караджова
Прокуратурата твърди, че това се е случило вечерта на 15 май 2016 г. - неделя. По това време Венцеслав и съпругата му Каля живеели у майка Мария Рекина, която съобщила при първия си разпит, че той е излизал във въпросната вечер.

Само че после – в съда, тъщата твърдеше, че е дала тези показания, притискана от полицаите.

Извън вниманието на въззивния съд е останало обстоятелството, че подсъдимият и защитникът му неизменно са оспорвали времето на извършване на убийствата. В решението като фактическа констатация присъства датата 15 май 2016 г.

При доказателствения анализ обаче този извод не е защитен по абсолютно никакъв начин, поради което по своето естество представлява недопустимо предположение.

Необходимостта от излагане на убедителни съображения в тази насока е произтичала, от факта, че телата са намерени едва на 17 май 2016 г. От друга страна, че необичайното отсъствие на подсъдимия във вечерните часове е свързано именно с неделния ден, но не и с други дати, предхождащи или следващи 15 май 2016 г.

Контролираната инстанция е следвало да коментира на първо място заключението на техническата експертиза от досъдебното производство, като посочи дали експертните изводи за времето на последните телефонни разговори на възрастните хора и за първите пропуснати повиквания от тях подкрепят или, напротив, опровергават така направения извод за осъществяване на деянието на инкриминираната дата.

Не са обсъдени и показанията на близките и съседите на пострадалите за времето, по което за последно са имали контакт с Божура и Цветан.

Особено внимание е следвало да бъде отделено на посоченото от свидетелката Анка Петкова след прочитане на показанията от досъдебното производство, че при втория разпит е била насочвана да направи изявление в смисъл, че последната среща с Цветан Караджов е била на 15 май 2016 г., т. е. в неделя, докато тя всъщност е сигурна, че това е станало в събота, защото именно тогава ходи на пазар, пише в решението на ВКС.

Съдиите намират и че не е изследван добре въпросът дали тъщата е дала показания,

че зет е отсъствал от дома на предполагаемата дата на убийството, под полицейски натиск.

Съседката Анка Петкова, която открила мъртвите Цветан и Божура.
Съседката Анка Петкова, която открила мъртвите Цветан и Божура.
Караджов и адвокатката му Зоя Тошкова настояваха за разпит на трима служители на МВР, но им беше отказано.

Съставът не е изложил собствените си съображения относно това оказван ли е натиск върху Мария Рекина да свидетелства за отсъствието на подсъдимия от дома му вечерта на инкриминираната дата и ако такъв е имало, отразил ли се е той върху достоверността на показанията от досъдебното производство, коментира ВКС.

От началото на процеса Караджов и защитата му лансират версията, че убийството може да е дело и на наркомани, защото хора с такива зависимости често се събирали близо до семейния имот на ул. “София”.

Тази хипотеза беше отхвърлена заради показанията на полицаи, че наркоманското сборище е ликвидирано година преди престъплението. Негов колега обаче не потвърждава това и върховните съдии препоръчват казаното от двамата да бъде изследвано по-подробно.

“Не слушаха аргументите ни изобщо

– и в окръжния съд, и два пъти в апелативния. Съставите не се държаха като съдии”, казва адвокат Тошкова.

За запознатите с делото то е неочаквано, защото в годините имаше моменти, в които Венцеслав Караджов изглеждаше закован от улики. Например СРС, с които са записвани разговорите между Каля и майка Мария.

Те бяха запечатали диалози, от които изглеждаше доказано, че двете са му фабрикували алиби за вечерта на убийството и че тъщата при първите си разпити е казала истината, а после под давлението на дъщеря си е твърдяла, че е казала каквото полицаите са искали да чуят, защото се чувствала застрашена.

Сега обаче цялата фактология по делото ще трябва да се провери отново. Следващата важна дата по него е 18 април 2023 г. Тогава започва разглеждането му от друг състав на апелативния съд в Пловдив.

И ако случаят отново стигне до ВКС, опции за ново връщане няма и най-висшата инстанция у нас ще трябва да се произнесе убил е бившият вече полицай родителите си.