Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pexels
Източник: Pexels

Инфлацията от години е постоянна тема на разговор в ежедневието на българина.

Тревожното покачване на цените на храните и енергията не спира, а домакинствата все повече свиват разходите си, за да се справят.

В опити да контролира инфлацията БНБ продължава да увеличава основния лихвен процент, но колко точно сме обеднели през последните 3 години?

За да добием по-добра представа, консултираме данните от Националния статистически институт.

По официална информация, инфлацията от януари 2020 до февруари 2023 е 27.7%.

Този процент се изчислява на базата на индекса на потребителските цени (ИПЦ). ИПЦ измерва общото относително изменение на цените на стоките и услугите, които се използват от българските домакинства за лично потребление.

Инфлация от 27.7% означава, че ако през 2020 сте имали спестени 10 000 лв, то те се равняват на 7 230 лв в днешно време.

С други думи, загубата на покупателна способност e цели 2 770 лв.

Подобни статистики стряскат и ако се чудите в какво могат да се инвестират 10 000 лв вместо бавно да се топят в банкова сметка - не сте сами.

Последните години интересът на българина към онлайн инвестициите расте и докато все още сме далеч от западните държави, забелязва се положителна тенденция, която е любопитно как ще се развие.

Какво означава инфлацията за вас?

Важно е да знаете процента на инфлация, когато обмисляте финансите си и по-специално спестяванията и потенциалните си инвестиции. Процентът на инфлация оказва влияние върху това дали ще имате реална печалба (след инфлацията).

Да речем, че влагате парите си в банков депозит, който ви носи годишна лихва от 1%. Теоретично, една година по-късно ще имате с 1% повече пари.

Какво става обаче във времена като сегашното, когато инфлацията е повече от 1%? В този случай, въпреки че имате повече пари, те могат да ви купят по-малко стоки и услуги, отколкото сумата, която сте вложили в началото.

Ако целта ви е да спечелите пари от инвестицията си, трябва да намерите сметка или инвестиция, която "изпреварва инфлацията". Тоест, лихвата или печалбата, която получавате, е по-висока от регистрирания процент на инфлацията през годината.

Трябва ли да се опитате да победите инфлацията?

Отговорът на този въпрос зависи от личните ви обстоятелства.

Обикновено, за да получите по-висока възвръщаемост, може да се наложи да поемете по-голям риск.

Ако за вас е приоритет да пазите парите си в безопасност и да ги използвате краткосрочно, вероятно ще искате да изберете по-сигурен начин на съхранение като спестовна сметка или банков депозит.

За да разберете кое решение е подходящо за вас, най-добре е да обмислите целите на спестяванията си.

Източници

Българска народна банка (bnb.bg)

Калкулатор на инфлацията | Национален статистически институт (nsi.bg)