Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Радулов в предаването „Лице в лице“. Кадър bTV.
Проф. Николай Радулов в предаването „Лице в лице“. Кадър bTV.

"Практическа причина за бомбените заплахи през последните два дни са предстоящите избори. Много избирателни секции са в училищата. Една заплаха, макар и неосъществена, отнема голям ресурс на МВР, което в момента се е посветило на осигуряването на честни и почтени избори - работи се доста усърдно, има разкрити престъпни групи за купуване на гласове".

Това каза пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

И подчерта, че колкото и да е минимална такава терористична заплаха, то специалните служби действат по стандарти:

"Тези, които се занимават с предизборни престъпления, се опитват да отклонят вниманието от себе си. Същевременно може да целят да отнемат част от възможностите за респектиране на службите за обществен ред и сигурност... От друга страна това, което се случва в момента, може да подейства демотивиращо на избирателите, на членовете на комисии".

В предаването "Нещо повече" проф. Радулов посочи, че има достатъчно компетентни специалисти, които да разкрият кой е изпращачът на заплашителните писма, въпросът е колко бързо ще стане това.

Той посочи, че след бомбения атентат в Бургас е бил създаден Общонационален план за противодействие на тероризма и според него всички училища са били задължени да изготвят антитерористични планове, като от ДАНС са били изпратени писма с основните елементи, които трябва да фигурират вътре. Тези планове след това са били съгласувани с ДАНС.

"Важно е училищата да се изпразнят и да се изпълняват разпорежданията на МВР".

Според него, за да няма проблем в изборния ден, е необходимо усилията на ДАНС и на МВР да бъдат концентрирани върху училищата и околностите:

"Изпращането на допълнителни охранителни сили около училищата и една щателна проверка 24 часа преди изборите, ще бъде осигурена необходимата сигурност".