Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази седмица противоречивата румънска сенаторка Диана Шошоака на практика обяви война на съседна Украйна. Шошоака внесе в парламента законопроект, който предвижда денонсиране на Договора за добросъседство и сътрудничество между Румъния и Украйна, ратифициран със закон през 1997 г., и анексиране на територии в Украйна, които са принадлежали на Румъния в периода между двете световни войни. 

В чл. 3 от проекта за изменение на закона от 1997 г. Шошоака пише: "Румъния анексира историческите територии, които са ѝ принадлежали, а именно Северна Буковина, Херца, Буджак (Кахул, Болград, Исмаил), историческата област Марамуреш и Змийския остров".

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Процес на връщане на тези земи на Румъния би бил възможен само чрез обявяване на война, отбелязаха румънски медии. 

„Шошоака – по стъпките на престъпника Путин. Иска да анексира територии на Украйна“, коментира в заглавие в. „Зиарул де Яш“ – водещото издание за региона на Североизточна Румъния.

„Шошоака „удари“ отново: иска Румъния да нахлуе в Украйна“, посочва в заглавие и новинарският сайт „БизБрашов“, който отбелязва, че сенаторката „е добър приятел на руския посланик в Букурещ и откликва на поканите му всеки път“. 

„Законодателната инициатива на Шошоака е в унисон с официалния дискурс на Москва, която от началото на войната се опитва да убеди международното мнение, че и други съседни на Украйна държави биха искали да започнат конфликт с нея, за да си върнат териториите, които някога са били техни“, пише „БизБрашов“.

Румънската редакция на Радио Франс ентернасионал посочи, че с инициативата си Шошоака публично подкрепя изказването на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който миналото лято заяви, че Румъния би искала да анексира територии в Украйна. 

Коя е сенатор Шошоака?

Диана Йованович Шошоака е родена на 13 ноември 1975 г. в Букурещ. По професия е адвокат. Става популярна по време на пандемията от КОВИД-19 с послания във Фейсбук против ограничителните мерки. Партията, от чиито листи Шошоака влезе в парламента за първи път през 2020 г. – Алианс за единство на румънците (AUR), организира десетки митинги срещу противоепидемичните мерки, ваксинацията и носенето на предпазни маски. Шошоака също така подкрепя излизане на Румъния от ЕС и поддържа антиимиграционна реторика, в центъра на която е роденият в Сирия румънски лекар Раед Арафат – човекът, създал Службата за спешна мобилна медицинска помощ в Румъния (SMURD).

През 2021 г. Диана Шошоака бе изключена от парламентарната група на AUR заради това, че не следва стратегията на партията и остана в парламента като независима. 

През декември 2021 г. Шошоака придоби известност и извън границите на Румъния, особено в Италия, след като италианският телевизионен канал Rai 1 я обвини в отвличане на журналистката Лучия Горачи по време на интервю на тема коронавирусната пандемия. Случаят с журналистката е изпълнен с противоречиви твърдения на участниците в него, но е факт това, че италианката бе арестувана по обвинения в кражба и посегателство, отправени от сенаторката. В крайна сметка репортерката бе освободена след намесата на италианското посолство в Румъния.

В румънските медии Шошоака често е критикувана за връзките си с Русия. Според руската медия „Спутник“ Диана Шошоака е „политикът на 2021 г. в Румъния“. 

През март 2022 г., в разгара на руската инвазия в Украйна, Шошоака и още трима народни представители се срещнаха с руския посланик в Букурещ Валерий Кузмин, за да обсъдят "позицията на неутралитет на Румъния" във военния конфликт. Групата румънски народни представители не са имали одобрение от ръководството на парламента за подобна инициатива, отбелязаха тогава румънските медии. Последното посещение на Шошоака в посолството на Русия в Букурещ бе по повод празнуване на успехите на "специалната военна операция в Украйна", припомнят медиите в Букурещ.

След изключването си от Алианс за единство на румънците Диана Шошоака се присъедини към новата националистическа партия SOS Romania, която не е представена в парламента.

Шошоака – заплаха за националната сигурност на Украйна

Министерството на външните работи на Украйна решително осъди опита за поставяне под съмнение на териториалната цялост на страната и инициира налагането на санкции срещу сенатор Диана Шошоака, обяви вчера говорителят на украинското МВнР Олег Николенко. Той допълни, че МВнР на Украйна инициира налагането на санкции на Шошоака като лице, което създава заплаха за националната сигурност.

"Класически пример от методическия справочник на руския реваншизъм. Остро осъждаме опита да се постави под въпрос териториалната цялост на Украйна, да се подкопае духът на добросъседство между Украйна и Румъния“, написа във Фейсбук говорителят на украинското МВнР.

Сенаторката реагира незабавно с изявление от новата си партия SOS Romania:

"С тази долна атака срещу мен Украйна доказва характера си на оскърбителна и фашистка държава. С тази заплаха, която Украйна отправя срещу мен, аз всъщност ставам солидарна с румънското малцинство в Украйна, което също е третирано от Киев като заплаха за украинската държава, поради което е систематично и програмно ликвидирано в процес на етническо прочистване и насилствена украинизация, напомнящ на нацистка Германия“, заяви Диана Шошоака. 

„Как може Украйна да си позволи да заплашва сенатор от румънската държава заради законодателно предложение? Откога Украйна решава какво се случва в румънския парламент? Да не би Румъния да е държава, окупирана от Украйна, и ние да не сме разбрали? Да, вярно е, че Украйна е окупатор на румънски територии, за чието връщане към родината се боря, но откога Киев има право на вето върху политиката на Румъния?“, попита румънската сенаторка в реакция, цитирана в местните медии.

По думите й „тази украинска заплаха показва намерението на Украйна да ликвидира физически онези, които се противопоставят на нацистката политика на Киев“. 

Според нея Украйна няма исторически аргументи да окупира румънските територии, които сега са част от нейната територия. Тя заявява, че „фашисткото поведение на киевската хунта“ не я плаши и ще се бори докрай за връщането на румънските земи, окупирани от Украйна, и срещу етническото прочистване на румънското население там.

Шошоака иска да бъде върната културната идентичност, традиции, обичаи и религия на румънското население на територии, които днес се намират в Украйна, и което, по думите й, наброява около един милион души, заедно със смесените семейства. 

Разногласия между Букурещ и Киев

В миналото Румъния е имала разногласия с Украйна – за определяне на границите в Черно море, за статута на Змийския остров, за преподаването на румънски език в страната и други. Към днешна дата двете страни имат спор във връзка с увеличаването на дълбочината на дунавския плавателен канал Бъйстрое, което според Букурещ застрашава екосистемата в Делтата на Дунав. Въпреки това Румъния е сред най-активните поддръжници на Украйна след руската инвазия от 24 февруари 2022 г., пише БТА. 

На 24 февруари тази година румънският парламент се събра на специално заседание на двете камари, за да приеме декларация в подкрепа на Украйна по повод една година от началото на войната. Диана Шошоака излезе на трибуната и отправи обвинения в "държавна измяна". В речта си Шошоака заяви, че всички действия в Букурещ показват, че "Румъния се е превърнала в театър на военни действия", а "румънците ще станат пушечно месо". Председателят на заседанието прекъсна микрофона й.

Абсурдно предложение

„Госпожа Шошоака опитва да провокира проруски и антиукраински, антизападни реакции“, коментира политилогът Кристиян Първулеску законодателната инициатива на сенаторката. Експертът определи законодателното предложение като „абсурдно“.

"Това е абсурдно предложение, то е направено само за да провокира абсурдни дискусии. Румъния има договор, който е възможно най-справедлив, и няма смисъл да се обсъждат глупости, предложени от хора, които случайно са попаднали в парламента и които трябва да го напуснат възможно най-скоро“, коментира политологът за в. „Адевърул“.

Първулеску посочи, че Украйна не е окупирала румънски територии, те всъщност са били окупирани от Съветския съюз.

"Украйна не е окупирала румънски територии, румънските територии са били окупирани от Съветския съюз“, каза политологът. По думите му "проруски настроените хора, които влязоха в румънския парламент посредством позициите си срещу рестрикциите по време на пандемията срещу КОВИД-19, само застрашават имиджа на Румъния". 

 

Диана Шошоака, депутат от Румънския парламент
СНИМКА: САЙТ НА РУМЪНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
Диана Шошоака, депутат от Румънския парламент СНИМКА: САЙТ НА РУМЪНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ