Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев в Брюксел Кадър: БНТ
Румен Радев в Брюксел Кадър: БНТ

"България получи пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС", това заяви президентът Румен Радев от Брюксел, където представлява страната ни на заседание на Европейския съвет. 

Радев определи съветът като "много ползотворен" и заяви, че е постигнато съгласие по множо важни теми за страната.

"Разбираме необходимостта да предоставим транспортни коридори за износ от Украйна към трети страни. Това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и увреждане на интереса на нашите селскостопански производители. Вече поставихме въпроса веднъж. Има целева помощ от 56 млн. евро, от които България получава 16 млн. евро. Ние сме от най-засегнатите страни, но това съвсем не е достатъчно", коментира президентът. 

България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша са настояли за по-голяма финансова помощ.

"По отношение на енергетиката получихме висока оценка за всички инициативи, които генерираме и подкрепата, която даваме на нашите партньори", увери Радев.

Радев обаче е поставил много важен въпрос за нагнетения скъп газ миналото лято в хранилището в Чирен.

"Това е проблем, който имат и други държави. Газ, който е три пъти по-скъп и неговото вадене означава ние наистина да вдигнем значително цената на газа, който продаваме в момента, каза президентът. Темата трябва да бъде обект на анализи и евентуално решение от страна на ЕК, така че да окаже помощ на държавите, засегнати най-много в тази област", каза още държавният глава. 

"Уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на границата ни приключват с бързи темпове, която е изрично оказана като приоритет и от председателя на ЕК и от всички държави членки", заяви Радев. 

"Очаквам от април да започне изпълнението на тази помощ", каза той.

По отношение на изпращането от ЕС на 1 млн. снарядите за Украйна Радев поясни, че темата е заложена на две места - във вчерашните заключения на Съвета и в Европейската агенция по отбрана.

"И нека има ясна разлика - България е част и подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания, да имаме по-голям капацитет. Но касаещо доставката на 1 млн. снаряди за Украйна - във вчерашните заключения изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка. Този текст е записан, защото преди този съвет имаше съвет на министрите на отбраната и външните министри - България не е част от тази инициатива с още 9 държави, така че няма как да има общо заключение. Затова която държава желае индивидуално да се включи, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана", уточни Радев.