Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Медиацията като алтернативен начин за решаване на спорове може да се окаже ситуация, в която всички печелят: системата на правораздаване и най-вече страните по спора. Така че да разберат, че техният конфликт може да се разреши по цивилизован начин и двете страни да излязат победители или поне еднакво загубили“. Това заяви министър Крум Зарков на конференция „Медиацията по висящи съдебни дела - възможност и полза за всички участници“, провеждана в зала „Тържествена“ на Съдебната палата. На форума присъстваха председателите на двете върховни съдилища, председателят на Висшия адвокатски съвет, членове на ВСС, депутати от 48-ото НС.

Поводът са последните изменения в Закона за медиацията, изготвени от работна група, внесени от Министерството на правосъдието и гласувани от последния парламент. Одобрените промени предвидиха задължителна съдебна медиация по 6 вида дела, сред които разпределяне на ползването на съсобствена вещ, втора фаза на делба, изпълнения на задължения по етажната собственост и др. Дава се и възможност по негова преценка съдът да задължи страните да участват в процедура по медиация и по други дела – разводи, упражняване на родителски права, издръжка, трудови спорове, и др. Депутатите записаха също, че задължителната съдебна медиация ще е в сила от 1 юли 2024 г.

След теоретичния, политически и всякакъв дебат предстои по-тежката част – ефективното приложение на закона, напомни министър Зарков. „Комбинацията от претоварването на съдебната система, общото неудовлетворение от нея в представите на много хора и нарастващата конфликтност в обществото изисква ясно да идентифицираме кои конфликти са подходящи за предложеното решение и законодателят даде своята рамка. Сега системата трябва да бъде подготвена да ги приеме, за да се получи комбинацията от авторитет и сериозност, задоволяваща страните. Така че после да преминем към фазата, в която медиацията няма да е задължителна, а да се пристъпва към нея от само себе си“, подчерта министърът.