Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

No.5, 1948 е най-известното произведение на Джаксън Полък. То е от капковия му период. Размерът на картината е 2,4 метра на 1,2 метра и представлява творба с маслени бои.
Картината държи световения рекорд за най-скъпа картина в продължение на 5, след като през 2006 г. беше продадена за 140 млн.долара на търг от анонимен купувач. И до днес платното е третото най-скъпо в света.
No.5, 1948 е най-известното произведение на Джаксън Полък. То е от капковия му период. Размерът на картината е 2,4 метра на 1,2 метра и представлява творба с маслени бои. Картината държи световения рекорд за най-скъпа картина в продължение на 5, след като през 2006 г. беше продадена за 140 млн.долара на търг от анонимен купувач. И до днес платното е третото най-скъпо в света.

Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от ГДБОП, е била от част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску, предаде БНТ.

Това личи от печат на румънски език на гърба на картината.

Неизвестна картина на Джаксън Полък бе открита в София при акция на ГДБОП съвместно с гръцките служби. Операцията е била под надзора на Европол и в нея се проверявала дейността на група, която се занимава с трафик на културни ценности.

Платното било открито в София на 18 февруари. По данни на “24 часа” разследващите получили информация за картината от гръцките си колеги. Отишли в дома на мъжа, който я съхранявал. Той ги завел до апартамента, в който картината била скрита зад гардероб.

Произведението имало и документи за произход. Оказало се, че е влязло у нас от Гърция с бус и е било декларирано. Самото платно има подпис от Полък в долния десен ъгъл.