Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 21-и е рожденият ден на един заслужено незабравен и незабравим бургазлия - Борис Априлов.

Ахото, както го наричаха родителите ми, а и всички в културните среди, е един от най-вълнуващите писатели-маринисти и – вън от всякакво съмнение – в топ 3 на българските детски писатели.

Поредицата му за Лиско е изключително приключение, в което никога не е късно да потопите вашите деца, а и себе си.

Истинското му име е Атанас Джавков, роден е в Малко Търново, до 1949 година живее в Бургас, а родът му произхожда от Лозенградските бежанци. Цял живот е свързан с морето и мечтата да обиколи света под платна... Ахото идва от литературния псевдоним Ахасфер, с който се подвизава на страниците на в. Стършел. Подгонен от тъпотията на времето, Ахото почи цял живот стои без официална работа, издържайки се основно и единствено с писателски труд. Десетки театрални спектакли, сценарии за филми („Петимата от Моби Дик” е по негов сценарий), но най-вече шестте книги за знаменития Лиско правят Ахото много важна част от културния живот на България през втората половина на ХХ век.

Достойното му държане пък е твърде неудобен пример и за онези, и за тези времена. Не трябва да позволяваме личности като Ахото да бъдат погълнати от Нищото...

„Гледаш — към теб идва нещо

Викаш си — е, туй е нещо.

Взираш се — то било нищо,

нищо, а пък идва къмто теб.

Питаш го — как си бе, нещо.

То разговаря горещо,

всъщност не казва то нищо,

нищо, а говори си със теб...”

Песничка от „Приключенията на Лиско”

*От фейсбук