Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хранителни продукти Снимка: Pixabay
Хранителни продукти Снимка: Pixabay

Цените на храните са основна тема у нас в последните месеци. Те имат тенденция да растат у нас, а скоро правителството обяви, че взима мерки със спекулацията. Оказа се, че някои големи магазини слагат шокиращи надценки на цените на храните.

Средната цена на килограм захар е около 2.70 лева, такава е цената в София. Най-евтина е захарта в Бургас - 2,30 лева, а най-скъпа - в Пловдив - 3 лева.

Пакет брашно от 1 кг. средно струва 1,40 лева. В София и Бургас то се продава за 1,50 лева, в Пловдив - за 1.90 лева, а най-скъпо е в Силистра, където стига до 2.10 лева.

Олиото в София струва 4.90 лева, горе долу такава е и цената в Силистра. В Бургас цената му е най-ниска - 3.90 лева, а в Пловдив най-висока - 5 лева.

При сиренето и кашкавала ножицата в цените е много разтворена.

При сиренето килограмът е най-евтин отново в Бургас, където се продава за 9.50 лева. Средна е цената му в София, Благоевград и Силистра, около 13-14 лева за кг. В Пловдив килограмът започва от средните цени за страната и стига до фрапиращите 23 лева на едро.

Подобно е положението и при кашкавала. Средната му цена е 18 лева на килограм. Отново най-евтин е в Бургас, където се продава срещу 10 лева на кг., а най-скъп в Пловдив, където цената стига до 25 лева.

Цената на каймата е около 8 лева на кг. Този път най-евтина е в Добрич - 5.50 лева, а най-скъпа в Силистра - 11 лв. на килограм, предаде bTV.

Като цяло може да заключим, че повечето основни храни са най-скъпи в Пловдив, а най-евтини в Бургас.