Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Жените имат по-учестен пулс, по-ниско налягане и по-тънки стени. При стрес се губи еластичността на съдовете, а мъжете вдигат кръвното още повече

Скоростта, с която кръвта пулсира във вените ни от зародишно развитие до смъртта, зависи не само от това дали сме спокойни, дали спортуваме, или се вълнуваме, болни ли сме, или здрави. Значение има и полът на човека – сърцето на жените и мъжете е с различна микроструктура, честота и интензивност на туптене, кръвно налягане.

При нежния пол то е по-малко по размери и тежест, но според едно от последните проучвания разполага с 19% повече сърдечни мускулни клетки. Те просто са по-малки.

Така стресът предизвиква различни реакции у двата пола. Той кара женското сърце да повиши още повече пулса и това води до намаляване на еластичността на съдовете, ако се случва често. Когато са подложени на напрежение, артериите на представителите на силния пол се свиват и това води до повишено кръвно налягане.

По правило в покой ударите при дамите са по-чести, за да се изтласка достатъчно количество кръв към органите и мускулите, тъй като кръвното налягане е по-ниско и така се компенсира минутният обем на кръвната циркулация.

При мъжете за един цикъл се изхвърля по-голямо количество кръв.

Пулсът е по-бавен, което се дължи на влиянието на тестостерона.

Но ако сравняваме ритъма на редовно тренираща жена и неспортуващ мъж, при него ще е по-учестен.

Известно е, че сърцето е мускул и се поддава на тренировки. Спортистите имат по-ниска сърдечна честота от хората, които работят по цял ден на компютър. Особено добре му се отразяват аеробните упражнения. Обаче има една особеност само при жените. Учени от университетите в Калгари, Канада, и Хонконг доказват, че при тях чистата телесна маса (скелет, мускули, органи, сухожилия и течности) влияе на сърдечносъдовия капацитет.

За целта участващите в експеримента са били поставени в камера, легнали по гръб. Трябвало да карат окачен велосипед, докато ултразвуков апарат измерва помпането на сърдечния мускул.

„В нито една друга позиция на тялото няма как да се установи какъв е максималният сърдечен дебит. Той е ключов фактор при оценката доколко сърцето на съответния индивид може да изпомпва кръв до всички части на тялото”, обяснява Дейвид Монтеро, професор по медицина от Хонконг. Изводите, до които са достигнали с колегите му, са публикувани в сп. „Сайънс транслейшънъл медисин”. Според тях сърдечната дейност на една жена е толкова по-добра, колкото повече чиста телесна маса притежава тя. При мъжете няма такава зависимост.

Как стои въпросът със структурата, как стои въпросът при бебетата, децата и тийнейджърите и как всичко това се отразява върху индивида, четете в брой 2/2023 на хартиеното издание на сп. "Космос".