Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков
Снимка: Радио Китай.
прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков Снимка: Радио Китай.

Русия и Турция продължават работа по реализацията на проекта за газов хъб, но тя е достатъчно сложна, могат да възникват забавяния, технически или други проблеми, заяви пред журналисти в понеделник говорителят на руския президент Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.

Разбира се, че това е достатъчно сложна работа, това е достатъчно сложен проект, който не може да се реализира без възникване на каквито и да било забавяния във времето, различни проблеми от технически или друг характер, каза Песков. Такива ситуации по отношение на турския хъб са неизбежни, отбеляза говорителят на руския президент. Ще продължим да сътрудничим с турските партньори, добави Песков, цитиран от БТА. 

Вчера президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара се стреми бързо да реализира проекта за център за търговия с газ, напомня ТАСС.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин лансира идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем на транзита през "Северен поток". Той обясни, че идеята е да се изгради друга тръбопроводна система и да се създаде хъб в Турция, през който да се доставя газ на трети държави, особено в Европа, ако те проявят интерес. Турция реагира положително на тази инициатива и заяви, че голяма част от инфраструктурата за центъра за газова търговия в Истанбул е вече изградена.