Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ковачевски СНИМКА Официален сайт на правителството на Република Северна Македония
Димитър Ковачевски СНИМКА Официален сайт на правителството на Република Северна Македония

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се е чул тази сутрин с министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски във връзка с извършения взлом тази нощ в помещенията на Българския културно-информационен център в Скопие, а МВР в Северна Македония ще излезе с подробна информация по случая, каза в интервю за телевизия "Сител" Ковачевски в отговор на въпрос дали се изграждат добросъседски отношения с България, след като за откраднат монитор от Българския културно-информационен център посланикът на Северна Македония в България е била извикан в българското МВнР.

По думите на Ковачевски посланичката на Република Северна Македония е разполагала с информацията от МВР и е нормално да бъде обяснено какво се е случило.

„Най-вероятно става въпрос за проникване в обекта и кражба на компютър или монитор и не става въпрос за събитие, което има политически контекст. Но все пак избягвам да коментирам случващото се в България, където предстоят избори и там всичко се използва, за да се получават гласове от политически парти. Смятам, че след изборите, ако има политическо правителство, отношенията ще могат да се върнат в една нормална динамика, където ще се разговаря по теми от взаимен интерес”, посочи Ковачевски.

Тази нощ, след като са били разбити катинари и пробита една от страничните стени на Българския културно-информационен център, неизвестни лица са проникнали в него. По първоначални оценки и след извършени оперативно-следствени действия от полицията, е установена липсата на част от компютърната техника в центъра, съобщи директорът му Антония Велева. А на среща в българското министерство на външните работи директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева е изразила пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Република Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Северна Македония има сътрудничество с институциите в България, които отговарят на отношенията между съседни държави, членки на НАТО, предаде БТА. Но и в България, и в Северна Македония има партии, групи и личности, които не искат отношенията да бъдат на добро ниво, защото не искат да видят региона като част от ЕС, посочи в интервюто си пред "Сител" Ковачевски.