Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова
Илияна Йотова

Финансовата министърка успокоява, че докладът за седемте риска за България бил само предупреждение

България не е пред фалит, няма нужда да се взема нов заем от МВФ, нито да се променя споразумението. Служебният кабинет ще подготви проект за бюджета, но Народното събрание трябва да го приеме час по-скоро. Нека тогава всички с разум да приемат новите текстове и да не се оправдаят мрачните прогнози.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в четвъртък. Повод за изказването ѝ стана доклад на служебния финансов министър Росица Велкова, в който тя посочи 7 риска за парите на държавата и предупреди министерствата да пестят, за да не падне валутният борд.

“Вярвам на служебния кабинет, че докато те работят и финансовият министър е Росица Велкова, нито ще има фалит на държавата, нито ще има нужда от нови дългове”, категорична бе Йотова. Според нея сигналите, дадени в сряда от Велкова, са предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който се подготвя проектът на новия бюджет.

Надявам се още в първите дни, когато заработи новото Народно събрание, този бюджет да бъде приет, каза Йотова и добави, че цялата държава има нужда от това.

Реакциите на политиците са показателни - не са нормални, но са обясними в предизборна обстановка. Всеки изтълкува тези сигнали така, както на него му беше добре, и го използва като инструмент и оръжие срещу политическите си опоненти, коментира вицепрезидентът.

Относно използвано определение за всяване на паника Йотова каза, че подобни квалификации не правят чест на нито един политик, още повече, когато са били изречени от бивш финансов министър.

Позицията на президентската институция винаги е била за това в една парламентарна република да има редовен кабинет. Силно се надявам, че след 2 април ще има редовно правителство, каза още Йотова.

Росица Велкова
Росица Велкова

Самата Велкова вчера също заяви, че няма риск от фалит на държавата и падане на валутния бопрд. Не може да сме фалирала държава, при положение че редовно си плащаме задълженията, плащаме и пенсиите, каза финансовата министърка по БНТ.

По повод доклада, който е изпратила до колегите си министри за седемте риска пред парите на държавата, Велкова посочи, че бил само предупреждение, че ако държавата продължи да харчи както досега, ще има дефицит от 6-7%.

Поради това служебното правителство предлагало мерки, за да осигури фискална стабилност и дефицит от 3%. Ако бюджетът, който ние предложим, бъде приет, в никакъв случай не може да се каже, че сме в дългова спирала”, категорична бе финансовата министърка.

Предложението на служебния кабинет е да се ограничат с 10% разходите на държавата, да се върне акцизът за тока, да се премахнат намалените ставки на ДДС и такива да има само за хляба, брашното, детските храни и книгите.

Освен това се предвижда налагането на еднократен данък на свръхпечалбите. По евродиректива такъв бе приет за газови, петролни и въглищни компании. В България данъкът е 33%, а само от него правителството се надява да събере допълнителни 2 млрд. лв. Това се прилага в доста държави - членки на ЕС, неслучайно наименованието е “данък свръхпечалба и солидарност”, коментира Велкова.

Според нея за свиването на разходи решение трябвало да вземе редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство. Служебната финансова министърка смята, че плоският данък не трябва да се отменя, а въвеждането на прогресивно облагане ще намали събираемостта.

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов

Пеканов не вижда риск в по-висок дълг, но 7% дефицит бил недопустим

Няма опасност от финансова катастрофа в България, страната ни има солидни публични финанси, разполага с втория най-нисък дълг към БВП в ЕС и е далеч от средните стойности на задлъжнялост на икономиките в Европа. Това коментира в четвъртък вицепремиерът Атанас Пеканов.

Затова и най-рисковите сценарии няма да се осъществят, но не можем да допуснем прекалено високи дефицити, както и да продължим безкрайно програмите за помощи към бизнеса, които не са таргетирани. В същото време, доходните политики са важни, защото иначе може да продължи прекалено бавната ни конвергенция към европейския стандарт на живот, посочва Пеканов.

Той е съгласен дефицитът да е над 3%, но 7% при висока инфлация и рекордно ниска безработица не е добър вариант. На партиите, които са в предизборна кампания, трябва да се каже, че не можем да си позволим подобни дефицити. Затова и трябва да има апел за частично затягане на коланите.

Заради кризата леко нарастване на дълга не би довело до страховити последици. За ЕС средният дълг към БВП е 60-70%, без да е фатално.