Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Деница Любенова (вляво) и Венета Лимберова от ЛГБТ организацията “Действие” водят 15 дела като това на бебе Сара.

СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА “ДЕЙСТВИЕ”
Адвокат Деница Любенова (вляво) и Венета Лимберова от ЛГБТ организацията “Действие” водят 15 дела като това на бебе Сара. СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА “ДЕЙСТВИЕ”

В свое решение от 1 март Върховният административен съд препоръча момиченцето да получи испанско, защото е родено в Барселона. Така щяло да стане и гражданин на ЕС

Ще получи ли почти 4-годишната Сара гражданство, докато навърши пълнолетие, или и тогава ще бъде без паспорт? Въпросът не е безпочвен след решението на Върховния административен съд (ВАС), който отказа издаването на акт за раждане, защото момиченцето не било български гражданин.

Казусът на детето без гражданство, което по тази причина не може да дойде в родината на майка си, вече е емблематичен. С него през последните три години се занимаваха административният съд в София, Върховният административен съд и Съдът на Европейския съюз в Люксембург. Въпреки многото институции Сара продължава да няма гражданство, защото три държави - България, Великобритания и Испания, отказват да ѝ дадат. Всяка има своите аргументи.

Целият проблем за Сара у нас идва оттам, че тя има две майки - българката Калина и британката Джейн. А конституцията ни казва, че бракът е само между мъж и жена. Семейният кодекс пък посочва, че произходът от майката се определя от раждането, като майка на детето е жената, която го е родила, включително при асистирана репродукция.

В ситуацията на момиченцето обаче са още десетки, а може би

стотици деца, чиито родители са сключили еднополови бракове

в държави - членки на ЕС или САЩ, където те са съвсем законни. Само в момента адвокат Деница Любенова и Венета Лимберова от ЛГБТ организацията “Действие” водят 15 подобни дела.

Сара е родена в Барселона на 8 декември 2019 г. в семейството на Калина и Джейн Кинг. Двете сключват брак на 23 февруари 2018 г. в Гибралтар. Той е отразен в тамошния граждански регистър.

Близо две години по-късно се ражда и момиченцето по метода на асистираната репродукция, като то е износено от Джейн. В испанския акт за раждане българската майка е написана като “майка А”, а британската като “майка”.

През януари 2020 г. Калина подава искане до район “Панчарево” да издаде акт за раждане на Сара. По силата на нашата конституция момиченцето е българска гражданка, тоест гражданка на ЕС. На общинската администрация е предоставено и извлечение от гражданския регистър на Барселона. В тяхното удостоверение за раждане са вписани двете майки.

През февруари 2020 г. от община “Панчарево” искат Калина да предостави в 7-дневен срок доказателства коя от двете майки е биологичният родител.

Жената отказва с мотива, че нашите закони не я задължават да представя данни за биологичния родител.

ВАС обаче е на мнение, че правилно са ѝ искали доказателства коя от двете е родила момиченцето.

“В представения превод на удостоверението за раждане на детето от Гражданския регистър на Барселона

за родители са вписани две лица от женски пол, без да е конкретизиран произходът му

по отношение на неговата биологична майка. А според българското законодателство произходът от майката се определя от раждането”, казват съдиите.

След отаказа на Калина да каже коя е биологичната майка от общината обявяват, че няма да издадат акт за раждане на детето.

Така проблемът стига до административния съд в София. В жалбата на майката е казано, че с отказа е нарушено и правото на детето да се придвижва свободно.

Въпреки че има испански акт за раждане, момиченцето не може да получи испанско гражданство, защото майките му нямат такова. То не може да получи и британско, защото според законите на Обединеното кралство трябва да е било родено там.

Съдия Десислава Корнезова от административния съд отправя запитване до Съда на ЕС в Люксембург.

Нейното притеснение е свързано с това дали ако се откаже на детето акт за раждане, не му се накърняват правата на гражданин на съюза. А то не може да пътува, защото няма документи.

През декември 2021 г. съдът в Люксембург казва, че държава членка не може да откаже да издаде документи на свой гражданин, роден в семейството на еднополови родители.

Двете жени трябва да бъдат посочени в акта за раждане като родители, дори нашите закони да не позволяват еднополовите бракове, гласи съдебното решение.

Българските власти са задължени да издадат лична карта или паспорт на Сара

с нейното гражданство и посочващ нейното фамилно име съгласно акта за раждане, съставен от испанските власти, става ясно от решението на Съда на ЕС.

Тогава административният съд настоява община “Панчарево” да издаде акт за раждане на детето. В българския документ обаче се посочват майка и баща. Според представителите на ЛГБТ общността това не било следвало да е проблем, защото видът на акта може да се промени с наредба.

Настава кратка радост за майките на Сара,

които в социалните мрежи обясняват колко са щастлви. Следва обжалване и окончателно решение на ВАС.

Сара не може да получи българско гражданство, защото не е българска гражданка. Щеше да е такава, ако бяха представени доказателства, че Калина е биологичната ѝ майка, тоест другата майка въобще да не бъде вписана като родител. Магистратите препоръчват детето да стане гражданин на Испания. Те се позовават на испанския Граждански кодекс от 1889 г. Според него, ако никой от родителите, посочени в акта за раждане на детето, съставен в Испания, където то е родено, не предоставя гражданство, то би следвало да е гражданин на Испания. Тоест пак ще е гражданин на ЕС и така и свободното движение нямало да бъде нарушено.

Двете майки обаче са изпаднали в безизходица. Докато у нас върви делото, те опитали момиченцето да получи испанско гражданство. Получили отказ, защото съдът на ЕС се е произнесъл. Сега предстои да се изпрати жалба до Европейската комисия и до съда по правата на човека в Страсбург.