Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле на част от разследването на в.”Република”
Факсимиле на част от разследването на в.”Република”

Над 15 млрд. евро от необложени с данъци печалби и от наркотрафик били прехвърлени към Пекин

Нелегална китайска банка в Италия изпрала най-малко 15 милиарда евро на наркотрафиканти, руски олигарси и китайци, предлагайки им “специални услуги”. Паричните потоци били изпращани от Апенините към банки в Китай, но преди това преминавали през фиктивни фирми в България, Унгария и Словения.

В свое разследване в. “Република” върви по пътя на мръсните капитали, позовавайки се на данни на Банка д’Италия. Първа за огромната измама се усетила Финансовата гвардия на Ботуша.

China Underground Bank, както я наричат италианските следователи, имала свои филиали в Рим, Флоренция, Падуа, Прато, Неапол, Реджо Калабрия. С тяхна помощ нелегалната финансова институция извършвала транзакции на китайци, които пращали пари към родината си, плод на печалбите им в Италия, но без да плащат данъци. Към банката се обръщали и наркотрафиканти от калабрийската Ндрангета и от неаполитанската Камора, които трябвало да плащат на колумбийските картели. Банката “услужвала” и на предприемачи от Североизточна Италия, които трябвало бързо да препират печалбите си, преди да бъдат усетени от властите.

Другият вид клиенти били руски олигарси, попаднали под ударите на санкциите. Богати китайски клиенти на бутиците в Милано и Рим също се обръщали към  банката за покупките си, тъй като финансовите институции в Пекин им поставят лимит от 50 хил. евро за разходите в чужбина. В крайна сметка китайските печалби винаги се връщали в Китай.

През последните 10 г. Банка д’Италия регистрирала огромен спад в прехвърлянето към родината им на официалните печалби на китайците в Италия. От 5 млрд. евро през 2017 г. те станали едва 9 млн. през 2021 г. И всичко това въпреки тройния скок в броя на китайските фирми, работещи с ДДС в Италия. Затова и властите започнали разследване.

Според доклад на генерала от Финансовата гвардия Бруно Бурати само в периода 2008-2020 г. в Североизточна Италия

китайци открили 55 хил. фирми по ДДС, но 55% от тях декларирали нулеви печалби,

а 20% – печалби между 0 и 6000 евро. Оказало се, че “подземната” китайска банка прехвърляла до 2 млрд. евро годишно към сметките на големите финансови институции в Китай. По изчисления на следователите най-малко 15 млрд. евро са изпратени към Пекин, но чрез триъгълни операции, в които участвали фиктивни фирми от България, Словения и най-вече Унгария.

Много често нелегалната институция предлагала услугите си на италианци, печелещи милиони евро, за които не плащали данъци. Китайците “услужвали” срещу комисиона за прехвърлянето на парите им в Пекин. Италианските следователи обаче все още се опитвали да разгадаят последната стъпка в механизма – как става връщането в брой на Ботуша на прехвърлените капитали.

“Република” разказва за случай от септември 2021 г., в който карабинерите от Бреша разследвали брокер на дрога,  предлагащ да изпере парите на бизнесмени от Северна Италия. Така властите разбрали как от сметките на различни фирми парите, идващи от дрога,  стигали до сметки в България и Унгария, а после до Китай. Тук изплувала и първата следа за това как става връщането на кеша в Италия. През ноември 2021 г. при операция “Пътят на коприната” Финансовата гвардия от Порденоне, след години разследване на механизма за неплащане на данъци в сферата на преработването на желязо и железни отпадъци, стигнала до търговски център в Падуа, управляван от китайци. Там

пристигали торби с  милиони евро в брой

Властите във Венеция също се натъкнали на идентичен механизъм. Вървейки по следите на предприемач, свързан с осъден за измама брокер, разследващите забелязали как при обиска бизнесменът хвърля през прозореца харддиск. Експертите успели да възстановят файловете и в тях открили плащания към фирми в България и Словения за фиктивно преработване на железни отпадъци, както и за фиктивно купуване след това от Китай на същите материали. В крайна сметка се стигало все до вече добре известния търговски център в Падуа. Оказало се, че китайският посредник е всъщност жена, наречена от властите “Голямата сестра” . Тя се грижела за връщането на парите в брой на италианските предприемачи. Финансовата гвардия в Бреша открила десетки милиони евро, заровени в градината или скрити в мазето на двойка италиански бизнесмени. Парите идвали от фиктивни покупки на железни отпадъци в Източна Европа с пари, прехвърлени по банков път в Китай. Ставало въпрос за фалшиви фактури за 500 млн. евро.

В. “Република” цитира изследване за китайската международна престъпност  на Global Financial Integrity, мозъчен тръст със седалище във Вашингтон, специализиран в анализирането на незаконните капитали. Според него китайските власти са запорирали  130 милиарда долара  от “нелегални банки”, но се предполага, че това е само върхът на айсберга. Специалисти изчисляват, че този вид финансови институции имат над 10 хиляди клиенти, които перат над 10 млрд. долара годишно. Всичко това служи на китайската икономика да расте в чужбина.