Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Албена Арабаджиева

Демонстрираме ясна воля с решението за преместване на Паметника на съветската армия. Решението на Столичния общински съвет за преместване на Паметника на съветската армия се коментира днес и ще се гласува утре.

Това коментира пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по повод идеята за демонтиране на паметника от Княжеската градина. И обясни, че тя трябва да поиска от областния управител паметника да бъде преместен - или в Музея за съвременно изкуство, или да се търси друг държавен терен.

Дотогава обаче трябва да се монтира информационна табела и да се премахне надписа на плочите. "Има един категорично неверен от историческа гледна точка надпис, който като опасен, ще бъде премахнат", обясни Фандъкова, визирайки надписа, на който пише, че съветската армия е освободителка. 

"Това е политическото решение на политическия орган - Столичен общински съвет, от тук нататък следват много процедури", поясни Фандъкова и уточни, че това показва волята на гражданите, които са представлявани от политическите сили.

Фандъкова присъства на началото на нова зелена инициатива на общината "Гора в квартала", в която ще се засаждат малки квартални горички в междублоковите пространства в различните райони на София.  Първата "Гора в квартала" е в кв. "Младост 1" и се осъществява с "Кауфланд България"

"Ще засадим 17 брезички, за които и ще се грижим. Има вече и други райони – Подуяне, Люлин, Надежда. Смисълът на тези инициативи е именно участието на гражданите. Когато положим усилия и се погрижим със собствените ръце, това дава резултат. През този сезон предстои залесяването и на градинката на хотел "Рила". Това е едно от последните по-големи градски пространства, което трябва да бъде реконструирано", допълни кметът.