Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 "ТикТок"
"ТикТок"

Властите на 3 континента смятат, че апликацията предоставя лични данни на Пекин

Политически възгледи и международни отношения - две теми, които с лекота разединяват обществото и неговите лидери. През последните години разривът между лагерите по света се задълбочава все по-осезаемо, а обединението изглежда като недостижим мираж на фона на разярилата се война в Европа и засилващото се напрежение на изток между Китай и Тайван.

Една тема обаче успя да обедини иначе така несъвместимите позиции на обществени и политически личности. Нещо трябва да се направи с тикток. За това заговори миналата седмица Европейската комисия. Подкрепиха я политици от Великобритания, Канада и Индия. Поддръжник на тази идея от години е и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, както и неговият изявен критик подкастърът Джо Роугън. Но какво видяха властите на три различни континента, че да ги накара в един глас да обявят 3-ото най-използвано приложение в света за заплаха от национален характер? Всичко се свежда до Китай.

През последните месеци дискусията за ограничаване или пълна забрана на приложението за създаване на кратко видеосъдържание все повече си проправяше път към обществения ред. Въпреки че тикток е изключително популярен - особено сред 11 до 26-годинишните или т. нар. поколение Z - политиците по света твърдят, че той има тъмна страна и че е много по-опасен, отколкото изглежда. Съмненията са свързани основно със сигурността и поверителността.

Според властите на пръв поглед безобидното приложение използва достъпа си до телефоните на потребителите, за да събира лична информация за тях. Теорията обаче не спира дотук - предполага се, че базираната в Пекин ByteDance, собственик на апликацията, предоставя въпросните данни директно на китайското правителство. Твърди се, че това е възможно, тъй като информацията в устройствата на хората не е защитена.

Тези опасения накараха ЕК да забрани на служителите си да използват приложението. Такова решение беше взето и в САЩ относно правителствената техника. Още през декември федералните служби отвъд океана предупредиха, че тикток

представлява риск за сигурността

Това беше причина Тайван - техен съюзник, да наложи забрана за ползването му в обществения сектор.

Първа в света пък, още през 2020 г., Индия ограничи изцяло достъпа до нашумялата апликация. Най-населената страна в света забрани почти 60 китайски приложения, включително и платформата за съобщения WeChat, след сблъсък с Китай заради спорна територия. Ню Делхи намери алтернативи чрез инстаграм рийлове - които също представляват кратки видеа. Те са вече нашумели по целия свят, но първо бяха пуснати именно в Индия.

В Афганистан също се стигна до такива мерки. Талибаните, които се върнаха на власт там през 2021 г., забраниха китайското приложение и играта PUBG на основание защита на младежите от “подвеждане”.

В Европа все още не се е стигнало до сериозни рестрикции, но се препоръчва на хората да не използват тикток. Така например са подходили властите в Нидерландия и Великобритания. Повечето от забраните са обяснени с възникването на потенциални проблеми със сигурността, а не с вече съществуващи. От ЕК казаха, че мерките са предприети, “за да се защити комисията от заплахи за киберсигурността и действия, които могат да бъдат използвани за кибератаки срещу корпоративната среда”.

От самия

тикток отричат да имат такъв проблем

Според компанията, която притежава приложението, данните се използват и съхраняват по идентичен начин с тези в останалите социални мрежи. Когато беше обявена забраната на ЕК, оттам заявиха, че решението е основано на погрешни схващания.

“Свързахме се с комисията, за да обясним как защитаваме данните на 125 милиона души в ЕС, които посещават тикток всеки месец. Продължаваме да подобряваме нашия подход към сигурността, включително чрез създаване на три центъра за данни в Европа за локално съхранение на потребителски данни. Освен това намалихме достъпа на служителите до личната информация и минимизирахме потоците на данни извън Европа.”

Мениджърът на европейския клон на тикток Рич Уотъруърт каза, че компанията ще работи усилено, за да запази лоялната си общност на Стария континент и да осигури безопасността на нейните данни. Основно това може да се случи, като информацията се съхранява на локално ниво - тоест данните, събрани от ЕС да се пази в сървъри на територията на съюза и съответно тези на потребителите в САЩ, също да не напускат пределите на страната.

Когато краят на мандата му наближи в края на 2020 г., Доналд Тръмп изглеждаше твърдо решен да забрани приложението. В крайна сметка то продължи да работи, а повдигнатото съдебното производство беше приключено, когато президентът напусна поста в началото на 2021 г. Тогава обаче тикток беше на една крачка от абсолютна забрана за опериране на територията на САЩ.

Миналата година Джо Роугън предприе необичайна стъпка в своя подкаст, като прочете надълго и нашироко правилата и условията за използването на приложението. Той отбеляза, че в тях е записано, че тикток му позволява да вземе “определена информация относно устройството, което се използва за достъп до платформата”, включително през какви устройства се използват апликацията и тяхното местоположение.

Тогава той посочи, че

количеството събрана информация е огромно

“Това е в сила за повечето популярни приложения за социални мрежи”, изтъкна тогава водещият. тикток има обаче една особеност. Приложението попада под сериозна критика отчасти заради китайския произход на компанията собственик Bytedance. Смята се, че потенциалната заплаха идва от поне две места: хората може да са наблюдавани от китайското правителство, но също така приложението може да стане по-голямо от западните му конкуренти като инстаграм и туитър.

Подобен сценарий вече се разигра с китайския производител на смартфони Huawei. Марката бързо се превърна в предпочитана от хората по света и взе голям дял от клиентите на “Епъл” и “Самсунг”. Затова през 2019 г. - под същия претекст за шпионаж, Западът предприе агресивни мерки, с които направи китайските телефони на практика неизползваеми за американски и европейски потребители, като “Гугъл” изключи устройствата на Huawei от бъдещите актуализации на операционната си система Android.

Оказва се, че е изключително предизвикателство да се разграничат политическите от икономическите фактори. И докато властите поставят публично фокуса по-скоро върху първите, неизбежно е тревогите да не са провокирани от гледна точка защита на бизнеса.

Ново правило: 1 час дневно във видеоприложението за потребителите под 18 г.

Тикток въвежда ново ограничение за времето, което прекарват в приложението потребителите под 18 г. Целта е “да се помогне на тийнейджърите да управляват времето си в тикток”.

Всеки акаунт, принадлежащ на непълнолетен потребител, скоро автоматично ще бъде настроен на 60-минутен дневен лимит. Подчертава се, че остава в сила правилото, че лица под 13-годишна възраст нямат право да използват платформата. Очаква се новите промени да бъдат въведени през идните седмици.

“Забраната” обаче не е задължителна. Тя ще бъде само препоръка, която ще изисква от непълнолетните да вземат “активно решение” дали искат да продължат да прекарват време в платформата. Идеята е след 60-ата минута апликацията да се заключи и да изиска въвеждането на парола, преди отново да бъде осигурен достъп до съдържанието.

От тикток казаха, че новото ограничение идва, след като времето, в което се използва социалната мрежа, се е увеличило с 234% в рамките на година.

“Въпреки че няма колективно одобрена позиция относно “правилното” време, прекарано пред екрана или дори въздействието на времето на екрана в по-широк смисъл, ние се консултирахме с текущите академични изследвания и експерти от Digital Wellness Lab в Бостънската детска болница при избора на това ограничение”, заяви Кормак Кийнън, ръководител на доверието и безопасността в тикток.

В допълнение към нарастващите притеснения относно времето, което тийнейджърите прекарват в социалните мрежи, ходът е и опит да се защити приложението, собственост на китайската компания ByteDance, тъй като то е изправено пред засилен контрол и проверки във Вашингтон поради опасения за сигурността.