Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Броят на загиналите при унищожителните земетресения в Турция надхвърли 46 хиляди души, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори след заседание на турското правителство.

Заседанието на правителството продължи над четири часа.

Ердоган посочи, че главната тема в рамките на предизборната кампания ще бъде справянето с последиците от унищожителните трусове на 6 февруари.

Президентските и парламентарни избори в Турция са планирани за 14 май.

Ердоган потвърди днес, че изборите ще се състоят на 14 май.

Трябва да оставим предизборната фаза зад гърба си и да се съсредоточим върху помощта за пострадалите при земетресението. Провеждането на изборите на 14 май, както вече казахме, ще ни даде тази възможност. Очаквам да подпиша съответно решението в петък, 10 март, посочи Ердоган, цитиран от БТА.

46 104 граждани загинаха при земетресенията, уточни още президентът, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Още в началото на бедствието като държава мобилизирахме всичките си усилия. Нашите министри посетиха многократно районите на земетресението. Мобилизирахме издирвателни и спасителни отряди с обща численост 35 хил. души. 271 хил. държавни служители и доброволци се включиха в усилията за оказване на помощ на пострадалите при земетресенията. Още половин милион души се притекоха на помощ на пострадалите, посочи Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.