Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Засечка в матрицата, сигнал от паралелен свят или грешка в мозъчната активност

Черна котка изтръсква козината си и измяуква. След секунда същата котка прави абсолютно същото. За Нео това е просто „дежа вю“, но не и за Тринити, която предупреждава, че дежа вю е засечка в матрицата, че се появява, когато нещо се променя – например когато прозорците изведнъж се окажат тухлени стени и всички са в капан. Теорията какво представлява дежа вю, изложена във филма „Матрицата“, всъщност дори не е най-фантастичната.

Според някои последователи на езотеричните вярвания дежа вю е спомен от минал живот, а според други - усещане за нещо, което ще ни се случи в бъдещето. Други настояват, че дежа вю е сигнал, получаван от паралелен свят, в който ние съществуваме, но под друга форма. Някои дори говорят за феномена като за сигнал, приет по време на отделяне на астралното тяло от физическото.

Всъщност официално терминът - в буквален превод „вече видяно“, е използван за първи път през 1876 г. от френския философ и мислител Емил Боарак в книгата му „Бъдеще на психичните науки“. Неговите обяснения на феномена също граничат с езотериката.

По-късно Фройд обяснява дежа вю с подсъзнанието – то е проява на нашите неизказани желания и потиснати емоции. Психологът изразява и съмнението, че феноменът може да е свързан със забравени сънища. Фройд твърди, че ние помним дори забравените сънища на подсъзнателно ниво и понякога на съзнателно ниво до нас достигат само проблясъци от тях. Именно това е наречено с термина „дежа реве“ – вече сънувано.

Как го обяснява Карл Густав Юнг, какво е обяснението на съвременните учени и защо се проявява предимно при млади хора под 25 години, четете в хартиеното сп. "Космос", брой 2/2023 г.