Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Високата инфлация тревожи.
Високата инфлация тревожи.

Инфлацията в еврозоната през февруари ще е средно 8,5%, като най-ниска ще е в най-богатите държави, гласят прогнозните данни на Евростат.

Люксембург, който има най-големия БВП на човек от населението и най-високия стандарт на живот в целия Европейския съюз, е с най-ниската инфлация на годишна база - едва 4,8%.

В Белгия на годишна основа през февруари се очаква да е едва 5,5%. Тенденцията там, в Германия, а и в други страни от еврозоната, е

годишното поскъпване да намалява постепенно

и очакваните за февруари резултати в никакъв случай не се дължат на някакъв рязък спад.

В тези най-богати държави на практика вече има поскъпване, което е три пъти по-ниско от най-бедните и извън еврозоната, включително и България.

У нас последните данни, които са за януари, сочат 16,4% годишна инфлация. А в Унгария, която страда най-много от поскъпването на стоки и услуги, годишното увеличение през януари достигна 26,2%.

Единственото изключение на държави от еврозоната, в които има много висока инфлация, са Литва, Латвия и Естония, в които февруарското поскъпване, въпреки че намалява,

все още е между 17 и 20%

(виж инфографиката).

При неотдавнашното си посещение у нас зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза в интервю за “24 часа”, че неговият анализ на ситуацията показва, че колкото по-близо е разположена една страна-членка до Русия и Украйна и колкото по-тясно е свързана нейната икономика с техните, толкова по-висока е инфлацията.

В Полша и Чехия например тя също е относително висока - съответно 15,9 и 19,1% за януари. Изводът е, че точно икономиките на тези държави

са пострадали най-много от военния конфликт и прекъснатите доставки.

Независимо от по-ниската инфлация в богатите държави от Евросъюза основният проблем и в тях, и в останалите е един и същ - съществен дял на хранителните стоки в общото поскъпване.

Според прогнозата на Евростат за февруари

средното поскъпване на храните в еврозоната е 15%,

докато енергията поскъпва с 13,7% за същия период. Нехранителните стоки поскъпват със средно под 7%, а услугите - с едва 4,8%.

Сравнението с България също показва, че стоим много зле в това отношение - у нас средното поскъпване на хранителните стоки на годишна база през януари бе достигнало 25%.

В това отношение обаче

абсолютен рекордьор е Унгария

Там през януари бе отбелязано 47-процентно годишно поскъпване на храните и безалкохолните напитки. Основната причина за това според експерти е, че в страната бяха въведени тавани на цените на някои основни хранителни стоки, вследствие на което много от тях изчезнаха от пазара или се появиха на черно много по-скъпи.