Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Панов подниси цветя на Паметника "Майка България"
Даниел Панов подниси цветя на Паметника "Майка България"

Велико Търново чества 145 години от Освобождението на България. С военен ритуал пред сградата на Общината бе издигнато българското национално знаме. Учениците Калина Досева, Кристияна Величкова и Присиян Дянков от ПМГ „Васил Друмев“ изпълниха рецитала „България - божествена, българска, моя земя“ по стихове на Евстати Бурнаски, Матей Шопкин, Дамян Дамянов и Евтим Евтимов. А официално празнично слово произнесе кметът Даниел Панов.

„Пет века тежкият мрак на робството тежеше над българския народ. Но предците ни не се предават. В тях никога не угасва пламъкът на българския дух. Пламък, довел до бунтове, завери и въстания. Пламъкът на борбата за свобода. Борба, започнала не откъде да е, а от вечната българска столица – Търново.

Хиляди знайни и незнайни герои дават живота си, за да я има България. За да ни има като народ със своя национална идентичност и култура. За да я има православната ни вяра. Те се борят за България – свободна, независима и силна европейска държава. Трети март е апогеят на българската борба за свобода.

Казват – дължали сме благодарност. Да – дължим я. Но най-вече на нашите предци – героите, пред чиито паметници полагаме венци и цветя. Всяка педя от земята, по която ходим, свидетелства за техния героизъм и безгранична храброст.

Свободата не ни е подарена. За нея кръвта си проляха хиляди свидни синове и дъщери на Родината. Тях славим днес и затова е гордост да сме българи и великотърновци. В този дух ние трябва да възпитаваме децата и младите хора“, каза в словото си кметът Даниел Панов. И подчерта: „Свободата, обаче, е крехка. Виждаме го днес – в 21-и век. Затова ценете свободата, отстоявайте я. Пазете я в душите си. В името на предците ни. В името на децата, за чието бъдеще сме призвани да работим“.

На паметника „Майка България“ бяха поднесени венци и цветя в знак на преклонение пред българските герои. Отец Славчо отслужи заупокойна молитва. Почетният караул на НВУ „Васил Левски“ премина в тържествен марш. Цветя бяха положени и на паметника на бележития българин и търновски герой генерал Сава Муткуров.

По традиция, на Националния празник Даниел Панов връчи Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март“ на изявен възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“. Носител за 2023-а година е курсант старшина Богдан Кенаров.

След официалната част програмата продължи с концерт на Фолклорен ансамбъл „Чинари“. А от 19,00 ч. днес е прожекцията на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

Председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов поздрави носителят на академичната награда "З март" курсант старшина Богдан Кенаров
Председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов поздрави носителят на академичната награда "З март" курсант старшина Богдан Кенаров