Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Цонев
Снимка: Велислав Николов
Йордан Цонев Снимка: Велислав Николов

Правителство няма да се сформира и в новия 49-и парламент - това прогнозира заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

"Тази реторика в последния парламент имах възможност да я слушам и като председателстващ парламента и съм бил на ръба на правилника. Едно банално махленско заяждане с политическия опонент", каза Цонев в ефира на Би Ти Ви и допълни: "В него няма полемика относно наболелите проблеми на хората, а едно его". Обърна и внимание, че рядко хора без голямо его се захващат с политика.

Според него би трябвало да е лесно да се състави кабинет, предвид че в последния парламент е имало евроатлантическо мнозинство от над 170 души, но тази тема почти не е била засегната. Той уточни, че то е нужно по време на войната в Украйна, за да се справи България с последствията от нея чрез закрилата на НАТО и инструментите на Европейския съюз.

Относно обвиненията на "Продължаваме промяната" в корупция спрямо ГЕРБ, той обясни, че не е работа на политиците да отправят такива обвинения.

Той коментира още, че съдебната реформа е изключително важна и припомни, че от ДПС вече са предлагали такава - не само в прокуратурата, но и в съда.

"Съдебната система и ширещата се корупция са претенции на ПП и ДБ да имат власт", каза Цонев. Това обаче не значело, че ДПС не са готови да управляват заедно с двете формации.

Според него съдебната реформа трябва да започне с промяна в конституцията, а не с "едно законче".

Решаване на проблемите с инфлациите и доходите на хората и дълбока съдебна реформа ще са първите приоритети на Движението в новия парламент.

Цонев коментира и думите на политолога Даниел Смилов пред БНТ, че ги прикачва към ГЕРБ, като каза, че "трябва да си паднал от Марс, за да кажеш подобно нещо".

"Не е проблемът, че няма кабинет. И служебният кабинет е такъв. Проблемът е, че няма парламент", каза още зам.-председателят на ДПС.