Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

доц. Момчил Дойчев Кадър: Нова телевизия
доц. Момчил Дойчев Кадър: Нова телевизия

Основна цел на съвременната руска хибридна война против демократичния цивилизован свят е да разшири мнимия разлом между двете основни съвременни демократични политически идеологии и техните партийни представителства - либерализъм и консерватизъм. Това става по три основни линии:

Първо като представя за автентичен консерватизъм средновековното евразийско мракобесие, въплътено днес от путинския режим, или в най-добрия случай само авторитарния краен милитарен консерватизъм, който се доближава до това, което по-често се определя като политически неофашизъм, познат и до днес в Западна Европа и САЩ.

Второ като представя за автентичен либерализъм от една страна левичарския неолиберализъм, който е всъщност предимно съвременен неомарксизъм, проявяващ се като неотроцкизъм, трансхуманизъм, краен феминизъм, пост и нео-джендъризъм и други левичарски идеологии, противоположни на "крайнодесни идеологии" като войнствения неолиберален глобализъм, който представлява реална заплаха за човечеството. Глобалните транснационални компании се представят като американски, главен враг на човечеството е САЩ, пазарната икономика и американската либерална демокрация, а спасител - евразийската тирания на Путинова Русия.

Трето като представи сблъсъкът от една страна на крайните ляв и десен либерализъм за същност на съвременния либерален дебат, а, от друга страна им противопостави крайния авторитарен консерватизъм - като мнимо спасение от крайния либерализъм. С това се цели и частично постига така желаното разрушаване на цивилизованото демократично съжителство.

С разширяването на тези разломни линии не се цели нищо друго, освен разпарчатосване на цивилизования свят на противопоставени и нетърпими една на друга войнствени средновековни политически племена, които са неспособни за културно съжителство. В тази хибридна война се включват редица помощни инструменти като дезинформацията и контрапропагандата, кибернетичните атаки, активно се използва насочването към Европа на милионни мигрантски потоци от предимно мюсюлмански страни, идващи от Африка, Близкия и Средния изток, подгонени както от тираничните авторитарни режими там, така и от породените от тях бедност и разпалени граждански войни. Активно се използват климатичните промени и налагането на ултразелени идеологии като гретенизма , целящи спиране на индустриалното производство и превъзходството на Запада в сферата на високите технологии.

Хибридната война навлезе в нов етап след пълномащабната милитарна агресия на Русия в Украйна, с което човечеството достига постепенно до предела на търпимостта си към съвременните авторитарни диктатури - евразийски, ислямистки или далекоизточни. Изходът от този реален сблъсък ще реши съдбата на човечеството - дали ще се върне към света на Оруел, или ще навлезе в нов етап на демокрацията, осигуряваща благоденствие и просперитет в много по-широк глобален мащаб