Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в традиционното поклонение пред Докторския паметник в София
Снимка: Президентството
Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в традиционното поклонение пред Докторския паметник в София Снимка: Президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в традиционното поклонение пред Докторския паметник в София, издигнат в чест на героите медици, загинали в Руско-турската освободителна война. Поклонението се организира от Българския червен кръст, съобщават прессекретариат на президента.

„Днес отдаваме почит пред героите, които бяха на бойното поле не с оръжие в ръка, а с докторската слушалка, скалпела, превързочните материали. Помним техните образи от книгите и филмите“, посочи Йотова и припомни филма „Юлия Вревска“, сред сценаристите на който е Стефан Цанев. „Тези хора пожалиха най-святото – живота си, за да я има свободна България. Не се поколебаха да се разделят с постове и имане, за да дойдат в България и да бъдат заедно с българския народ“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на Българския червен кръст за активната и всеотдайна дейност. „Вие сте родени във времето, когато се ражда българската свобода. Днес повече от всякога имаме нужда от вас, за съжаление, ни заобикалят военни конфликти, природни катаклизми. В Европа бушува брутална война, вие бяхте първите, които подадохте ръка на бягащите от кървавото бедствие в Украйна. На първа линия сте и в помощта след опустошителното земетресение в Турция и Сирия“, обърна се вицепрезидентът към Българския червен кръст.

„В навечерието сме на 3 март – националният празник на България. 3 март е самочувствието ни на българи, на свободна и независима държава след пет века робство. 145 години градим българската държава, имаме провали и успехи. Днес сме достоен и равноправен член на Европейския съюз и ще продължим да развиваме страната си, но няма как да продължим напред, ако зачеркваме миналото и слушаме онези гласове, които използват историята за политическа употреба. Паметта за историята трябва да предаваме на тези след нас, защото това е биографията на българския народ“, подчерта Илияна Йотова.