Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Земята около президентската резиденция във Валдай е негова, основен акционер е в „Банката на Путин“, управлява тайния му дворец в Геленджик

Руският държавен глава защитава къщата си с ракетни системи за противовъздушна отбрана

Разследването за тайната жп мрежа на Путин показва, че той най-често използва мистичния си влак, за да стигне до резиденцията си в парк „Валдай“. Къщата му там обаче и секретната композиция имат нещо общо. Това е Юрий Ковалчук. Той е изключително близък приятел на Владимир Путин и е основен акционер в “Банка Россия” с централа в Санкт Петербург. Точно за тази финансова институция „Досиетата пандора“ разкриха система от непроследими руски активи. Наричат я “банката на Путин”.

Още преди известно време фондацията на опозиционера Алексей Навални разкри, че Ковалчук всъщност е собственик на земята около резиденцията на Путин във „Валдай“. Тогава Навални показа, че там руският президент не разполага само с една скромна къща, която се вижда на официалните събития. Около нея има прилежащи други сгради, построени върху земята на Ковалчук.

Компанията „Гранд Сервиз Експрес “, която притежава влака, принадлежи на племенника на Юрий Ковалчук – Кирил. Тя е основана през 2002 г., а преди 4 г. фирмата стана единственият оператор на железопътния транспорт до Крим. През 2020 г. обаче САЩ им наложи санкции. Още със създаването си дружеството започва да работи по вагони, които се пускат по линията Москва – Санкт Петербург през 2005 г. Това е първият частен влак и е наречен „хотел на колела“. Купето било два пъти по-голямо от стандартното с магнитни ключалки, вътре - махагон, килими, дивани и дори Wi-Fi.

Основателят тогава била фирма Zheldorconsulting. Сега

проследяването на собствеността на „Гранд Сервиз Експрес “

е трудно в руските регистри и води до офшорни компании. Те отново са свързани със стария приятел на президента.

Разследването на „Центъра за досиета“ показва, че информацията, вписана в регистъра на юридическите лица, води до кипърските Sorena Investments Ltd и Piper Participation Corp от Британските Вирджински острови. Sorena Investments е собственост на бизнесмена Михаил Рабинович. „Форбс“ го описва като професионален железничар, който живее между Лондон и Гибралтар и от време на време посещава Русия. „Феноменът на Рабинович е, че той си сътрудничи с железниците под всяко ръководство“, пише списанието, като се позовава на източник от индустрията. Приятел на бизнесмена твърди, че Рабинович е бил добре запознат със семейството на Юрий Ковалчук.

Това не е изненадващо, защото вторият съсобственик на превозвача - Piper Participation, е свързан с Ковалчук. Офшорната компания притежава фирмата Evroresurs, която държи Kleinmikhel - бившето селско имение на графиня Мария Клайнмишел на остров Каменни в Санкт Петербург. Сградата се нарича “Приемна къща на президентската администрация”. На същия адрес е регистрирана и организацията на виолончелиста Сергей Ролдугин, друг приятел на Владимир Путин. Там оперира и Светлана Колесникова - генерален директор на „Евроресурс“. Преди това тя оглавяваше структурата на “Банка Россия” на Юрий Ковалчук.

Тоест актуалната структура на собствеността на „Гранд Сервиз Експрес“ е скрита в регистъра на юридическите лица. От докладите на свързани компании следва, че офшорката на Рабинович - Sorena Investments Ltd, е продала своя дял и сега 80% от превозвача принадлежи на Руските железници. Вероятно останалите 20% са собственост на Piper Participation Corp.

Бизнесът на Ковалчук се простира и в застрахователния сегмент, и в холдинга “Национална медийна група”,

начело на която беше Алина Кабаева

- бившата гимнастичка, от която се смята, че Путин има поне две деца.

Според руските медии Юрий Ковалчук е близък приятел с Владимир Путин от 90-те години на миналия век, когато държавният глава е работел в кметството в Санкт Петербург. Алексей Навални твърди, че неговите структури управляват предполагаемия таен дворец на президента в Геленджик. Той бе разкрит от руския опозиционер.

Освен това се смята, че Ковалчук се грижи за всички неофициални резиденции на Путин, обслужва няколко негови яхти, неговия антураж и разбира се, бронирания влак, който води до всички тези места.

Въпреки това, според руските медии, най-важното място за руския президент е къщата му във Валдай. На този етап журналистите все още не могат да разберат защо.

Това се потвърждава от фактите, че именно там има хеликоптерна площадка, а наскоро независими медии в Русия обявиха, че имението е защитено с противовъздушна отбрана.

Докладите сочат още, че

Русия пази основната резиденция на Владимир Путин с ракетни системи „Панцир-С1“.

Оръжията са за защита срещу самолети и хеликоптери. Такива са разположени и на покрива на няколко ключови сгради в Москва. Според анализатори Кремъл се е подготвил за потенциална, макар и малко вероятна, атака в сърцето на Русия от Киев.

На снимки в телеграм се вижда, че ракетната система „Панцир“ е била монтирана на покрива на осеметажната сграда на руското Министерство на отбраната край река Москва. Военна техника е била поставена и на покрива на учебна сграда в московския квартал „Таганка“ - на 4 км югоизточно от Кремъл.

„Панцир-С1“ има малък до среден обсег от около 30 км и може да неутрализира и крилати ракети. Руската армия поясни, че техника от подобен тип е подходяща за справяне с по-малки цели като военни и търговски дронове, които стават все по-често употребявани на бойното поле от началото на войната в Украйна.

Руските военни не потвърдиха веднага инсталирането на ракетните системи. През последните седмици обаче няколко руски медии съобщиха за разполагането на ПВО комплекс С-400 с голям обсег в Москва, които често се използват заедно с „Панцир-С1“.

Източници, близки до Кремъл, коментираха, че появата на ракетните системи в Москва е знак, че руското военно ръководство е загрижено за безопасността в собствените си градове.

„Това означава, че те отлично осъзнават всички рискове и разбират, че

ударите срещу Москва и регионите са само въпрос на време

- пише руският журналист Александър Коц. - Хубаво е да започнем да планираме предварително, вместо да чакаме първо да ни ударят.“

Всъщност снимки на ракетните системи в Москва се появиха ден преди западни представители от отбраната да се срещнат във въздушната база “Рамщайн” в Германия, за да договорят нов пакет от военна помощ за Киев, който може да включва предоставянето на тежки танкове.

Руски официални лица още преди началото на срещата опитаха да разубедят страните от НАТО да дават по-модерни оръжия, предупреждавайки, че това потенциално може да предизвика ядрен конфликт.

„Поражението на ядрена сила в конвенционална война може да провокира началото на ядрена война“, написа бившият президент Дмитрий Медведев, който сега е на поста зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия.