Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Колизеума на арената са излизали и жени за забавление на публиката. Сражавали се голи до кръста с диви животни и помежду си

Голи до кръста. Само с парче плат около ханша. Истински красавици. Въоръжени с броня и меч. Мятат се из арената като лъвици. Умело използват оръжието си. Личи им, че са отлично тренирани. Владеят ловко бойните изкуства. Предстои невиждано зрелище.

Най-известните жени гладиаторки в Рим са се изправили една срещу друга в Колизеума. 50 хил. души скандират имената им – Ахилия и Амазон. Двете се бият така настървено, че битката им завършва без победител. Заслужили са уважението на публиката и дори получават парична награда. Толкова са популярни, че феновете им си купуват кукли с техния образ.

Бойните им прозвища също не са случайни – Ахилия произлиза от гръцкия герой Ахил, а Амазон е по името на митичните жени воини. Двете били почитани като герои наравно с мъжете гладиатори. Великото сражение между тях е запечатано на плоча. Мраморният релеф от град Халикарнас, сега Бодрум в Турция, датира от II век. На него Ахилия и Амазон са изобразени с броня и мечове в разгара на битката.

Това е едно от малкото, но сигурни доказателства за съществуването на жените гладиатори. За тях има много оскъдна информация, а някои историци дори оспорват съществуването им.

Според проучванията Ахилия и Амазон са били робини. Бащите им били пенсионирани гладиатори, отлични бойци на арената, които ги обучавали.

Друго доказателство за съществуването им е открито през 2001 г. близо до амфитеатър в Лондон. Тогава археолозите се натъкват на гробница на жена гладиатор, чиято възраст експертите определят на 25 - 30 години. Съдейки по тленните й останки, младата жена е починала от раните си. Мястото било украсено с гладиаторски елементи, така че няма съмнения, че е била убита по време на битка. Била извън обособеното гробище за гладиатори и имала накити – керамична лампа на Анубис, която ще я отведе в отвъдното, лампа с изображение на паднал гладиатор и изгорени останки от шишарки от бор, чийто ароматен дим е бил използван при почистване на бойната арена.

Какви са били гладиаторките на Рим и как са се подготвяли за арената, четете в новия брой 2 на списание "Космос" 2023 г.