Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАМЕРА: Щерев коментира с екипа на "Отплата" как да изглежда следващата сцена.
КАМЕРА: Щерев коментира с екипа на "Отплата" как да изглежда следващата сцена.
“Крада от времето си, и то много. Всъщност го преразпределям - като бюджета на държавата. Имаш едни пари, едно време, въпросът е как подхождаш към тях - аз съм от десните управляващи в случая" - така водещият и актьор от сериала "Отплата" Стефан Щерев отговаря на въпроса дали наистина е крадец.
Преди седмици жълтата преса го набеди за обира в дома на водещите Иван и Ирина. Единствената кражба, за която може да бъде обвинен, е на химикалка в Италия преди години. "Заради тръпката, да видя дали ще ме хванат." Стефан Смока освен герой на жълтите вестници е прякор на крадец, изигран от Щерев преди години.
"Обичайните глупости за личния ми живот минават и заминават, но когато пришиваш филмовата ми биография към личната, вече граничи с онази фантастика, която се пише от нездрави хора", размишлява Щерев. В "Отплата" той влиза в ролята на неуспял актьор, който помага на главния герой да
отмъсти на лошите
Въпреки лютата си кръв Стефан признава, че за разлика отпреди не се ядосва и не пали фитили. Диша три пъти дълбоко, брои и гледа да му мине. От малък най-големият му страх е от дълбокото. Паникьосва се само от мисълта да се отзове сам в лодка и да не вижда дъно.
"Това ще ме побърка! Не знам как се казва. Дълбокофобия! Преди няколко години въпреки страховете от дълбоко ми се наложи да спася двама човека от удавяне. Появи се мъртво вълнение. Чух че крещят момичета и докато спасителят се опомни, вече бях скочил да ги вадя, въпреки че не съм добър плувец. Но и тази случка не ме излекува от страха ми.
Дори си я спомням рядко, защото ме е страх. Нищо че казват, че толкова силно преживяване може да те измъкне от фобията ти." Сега Щерев не поддържа връзка със спасените от него хора. Знае само, че е извадил от водата дъщерите на таксиметров шофьор от Варна и инженер от Русе. Той дори си говорел с бащата на едно от момичетата, когато чули крясъците му. "Влязох, изкарах я на брега и той каза: "Това е дъщеря ми!", а аз промълвих: "Ами, вземете си я." Какво друго да му кажа? Човек не реагира адекватно в такива моменти", спомня си с усмивка актьорът. Морската си почивка той прекарва не в хотел с удобства, а на караваната си.
"Но и там съм се подсигурил джаджите ми да работят - бърза да оправдае зависимостта си от интернет той.
Отскоро Стефан
не пуши
И за да се подсигури, че няма да запали, поема обещание пред цяла България. От ефира на "Почивна станция" всяка седмица представя кампанията си за спиране на пушенето.
Не изключва пак да започне. Спирал ги е няколко пъти досега, веднъж дори за пет годни, после пак започва. Според него нищо в живота не е окончателно и постоянно.
Най-голямата му слабост е друга - многото възможности. "Имам една теория, която много пъти се е доказвала във времето - колкото повече ограничения имам, толкова повече фокусирам креативността си. Ограничен от време, средства, какво ли не. Особено в изкуството, ако имаш всичко,
 неминуемо се извращаваш,
без да искаш." Според Щерев пред българското изкуство и култура не седи проблем нито с парите, нито с идеите. Той смята, че в България има брилянтни идеи, но липсва самочувствие. Според него, ако има добра идея и самочувствие, парите идват. "По света е пълно с хора, които финансират добрите хрумвания", убеден е той.
Дилемата актьор или режисьор пред Стефан Щерев не седи, защото всичко зависи от контекста и не може да каже кога тръпката е по-голяма.
"Обучаван съм за изпълнител, но продължава да ми е интересно да съм от другата страна. Зависи в какво попадам и какво искам да произведа. Въобще не слагам на едно театър, кино или телевизия. Трите изобщо не седят в една плоскост", категоричен е той.
Обратната връзка с публиката му е важна, но рейтингите не го вълнуват повече от необходимото. Преди му било важно. Сега само подпитва.
Сегашния си герой в сериала "Отплата" по Нова телевизия харесва много, защото е благодатен за игра.
"Слава Богу, и продуцентът, и режисьорът ме насърчаваха да импровизирам, да предлагам. Аз винаги вкарвам нещо свое в героите си. Ровя си, намирам си и питам: "Абе, може ли тука да направя това, да кажа това?" и те ми казват "да". И аз го правя." При прослушванията за актьори в "Отплата" Стефан е повикан за друга роля - тази на приятеля на Ана Димитрова - Васил Драгоев.
Впоследствие става Валентин Иванов. Идеята на сериала много му допада и не я смята просто за работа. Щерев признава, че на него лично му се е случвало подобно нещо. "Търсил съм отплата за себе си така. Такива неща в живота не се случват в дванайсет серии. Нито в един, два или три сезона. Човек винаги търси една лично своя отплата. Аз своята не я постигнах, но продължавам да я търся. Отмъщение и отплата са две много различни неща. Да отмъстиш е бързото решение", размишлява той.
Стефан не е религиозен, но преди години имал увлечение и търсел духовни преживявания в църквата. "Нямам какво да правя там. Не открих нищо. Но водното ми кръщение беше в евангелистка църква през далечната 1994-1995 година".
На въпроса дали се смята за успял, се усмихва. "Сутрин като се погледна в огледалото, се харесвам, да", смее се той. Даже наскоро видял в един мебелен магазин едно дизайнерско огледало за баня. Когато се загледал в него, прочел с много ситен шрифт, който не се забелязва на пръв поглед, да пише: "Аз харесвам себе си" и така хиляди пъти. "Това е много важно. Ако човек сам не харесва себе си, той няма да харесва и околовръст себе си.
А така не произвежда добро,
ходи намръщен,
начумерен", убеден е Щерев. Последното добро, което направил, е да осигури самолетен билет за човек, когото харесва. "А последното лошо е, че се държах лошо с един човек, с когото не трябваше да се държа така. Но се извиних", признава той.
Щерев много обича да прекарва време с двамата си племенници Антони и Мила. Малкият е на осем месеца, но кака му, която е на девет години, вече учи актьора на някои неща. "Учи ме да забавям темпото, което някак си бях позабравил. Не мога да искам нещо да стане веднага. Просто защото
за всяко нещо
 си има време"
Като малък и Стефан четял много, особено две книги. "Звучи абсурдно - едната беше "120 бележити композитори". Четях ги тия ми ти биографии, знаех имената на всички. Даже имахме игра вкъщи - кажи ми първото име, аз ще ти кажа фамилията. И така 120 композитори. Другата книга беше "Българска домашна кухня". Това ми бяха двете любими!"
Сега, ако трябва да сготви на жена, в която е влюбен, няма да сготви нищо. "Любовта на жената не минава през стомаха й. Ако искам да се влюби в мен, ще й говоря, няма да й готвя", уверено отговаря Щерев.
СЕМЕЙСТВО: Стефан с племенниците си Антони и Мила
СЕМЕЙСТВО: Стефан с племенниците си Антони и Мила
БИТКА: Стефан отскоро поведе битка с тютюнопушенето.
БИТКА: Стефан отскоро поведе битка с тютюнопушенето.