Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пет убийства, косвено свързани с Евелин Банев-Брендо и с трафика на кокаин от Латинска Америка към Европа и изпирането на приходите от него, изплуват покрай ареста на скандалния бизнесмен.
Поръчковите отстрели стават в България между 2005 и 2011 г., като убитите са както от най-близкото обкръжение на посочения за кокаинов крал, така и хора, замесени чрез свои фирми или като гаранти при транспортирането на наркотиците.
Последната жертва е чужденец, който умира при мистериозни обстоятелства миналата година до голям курорт на Черноморското ни крайбрежие, научи "168 часа". За неговата смърт няма официални съобщения и случаят остава неогласен от медиите.
Чужденецът обаче е бил замесен в трафика на пратка от 1,5 тона кокаин
С контактите си в съседна на България държава той е трябвало да гарантира преминаването на дрогата, която е била по документи съвсем легална стока, обясниха източници от МВР, разследващи бизнеса на Брендо.
Получател на пратката била фирмата на въпросния чужденец. В родината му кокаинът трябвало да се разтовари и да продължи към няколко държави в Западна Европа вече в по-малки пратки и поставен в специални тайни в камиони и автомобили. Наркотикът обаче е бил задържан на пристанище преди крайната дестинация. При акцията били арестувани няколко мъже, между които и българин.
Разкриването на пратката става причина няколко месеца по-късно чужденецът да бъде привикан в България, разказа източникът ни. Срещата станала в известна местност извън голям курорт в Северното Черноморие. Точно там по-късно чужденецът е бил открит мъртъв. Първоначално смъртта му изглеждала естествена, но аутопсията показала, че някой много усърдно, но добре прикрито му е помогнал да издъхне точно там. Според българското МВР логистик на траспортирането на фаталната пратка от 1,5 тона кокаин е точно задържаният миналата седмица Евелин Банев.
Най-директно свързаният с него разстрел според спецслужбите ни обаче е този на Иво Марков-Сиджима, който беше убит в гараж пред дома си в София на 11 май 2006 г. Разстреляният мъж е съпруг на Катрин Маркова, която пък е майка на Джорджио Марков, отвлечен от Наглите и върнат жив срещу откуп от около 200 хиляди евро. Известен и с прякора Сиджима,
той е бивш магураджия,
през 1986 г. е осъден
за присвояване,
година по-късно за грабеж, а през 1989 г. за отменената при демокрацията "валутна измама". Марков е близък до много хора от бившата силова групировка СИК и по-специално с Милчо Бонев-Бай Миле, с Младен Михалев-Маджо, с Маргините. В края на 90-те обаче се сближава много с Брендо и според българските служби му помага активно в изпирането на мръсните пари, докарани от Западна Европа от сделки с кока.
Иво Марков е застрелян, след като паркира в подземен гараж на кооперация в района на Военна болница. Според първоначалната информация
Марков бил гръмнат
с пистолет, когато
слязъл от джипа си
и докато говорел по телефона с братовчедката си Искра Генкова, която е съпруга на турския хотелиер Явуз Капаноглу. Той пък бе открит мъртъв часове по-късно - удушен и наръган с ножица в Долна баня.
При разследването на убийствата криминалистите не откриват директна връзка между двете покушения - освен близките семейни и бизнес отношения, които двамата са поддържали. Експерти по наркотрафика в службите обаче са категорични, че един и същи човек е поръчал смъртта и на Иво Марков, и на Явуз Капаноглу.
Две са днес версиите за разстрела на Марков, като и двете са свързани със специфичните връзки, които той е поддържал с Евелин Банев-Брендо. Според първата Марков е разстрелян заради заловена голяма пратка кокаин по трасето от Латинска Америка към Испания, а според втората - заради прането на мръсни пари от същия този трафик на наркотици.
Години по-късно свидетели ще разказват в ГДБОП как куфари и сакове с милиони евро, докарани от куриери на Брендо от Западна Европа, са носени директно на Иво Марков в същия гараж, в който той среща смъртта през май 2006 г. Има и хипотеза, според която точно куриерите са
застреляли мъжа и
са изчезнали с претъпканите
с евробанкноти сакове
Единствената възможност обаче да бъде разкрито това престъпление 6 години по-късно е по някаква причина да проговори някой от самите участници в двойното убийство. По същия начин много трудни за разкриване са и други два разстрела, свързвани от години с Брендо - това на баджанака му Константин Дишлиев и майка му Йорданка Запрянова.
28-годишният Константин беше застрелян вечерта на 15 май 2005 г. на излизане от индийския ресторант "Тадж Махал" на ул. "11-и август" в София.
Младият мъж бе застрелян до джипа си "Порше Кайен" пред очите на приятелката си Десислава, чиято сестра Моника пък е омъжена за Евелин Банев-Брендо.
Веднага след убийството се разбра, че през фирмените сметки на Дишлиев и през офшорна компания на негово име
в Кипър са превеждани пари на испанска нароорганизация за картел във Венецуела
Точно на името на Константин се водеше финансово-брокерската къща "Прайвът Файнънс Юнион", която години по-късно бе проверявана за пране на пари от международен наркотрафик.
Българските спецслужби проверяваха веднага след убийството на младия мъж дали през банковите сметки на фирмите му не са минали пари, с които е платено и за едни 819 кг кокаин, заловени в Испания три месеца преди разстрела на Дишлиев.
Веднага след смъртта на Константин Дишлиев майката разказа в полицията, че малко преди разстрела на сина й Брендо му казал: "Вече си труп!" Тогава за първи път в публичното пространство започна да се говори за напрежението между двамата баджанаци. Известно време след разстрела на Константин Дишлиев Брендо бе арестуван за пране на 2,5 млн. евро от наркотрафик, а по делото срещу него трябваше да свидетелства майката на Константин - Йорданка Запрянова.
Точно в деня, преди да се яви на съдебно заседание в София обаче, тя бе открита мъртва в апартамента си в столичния кв. Лозенец. Йорданка бе застреляна с 6 куршума от пистолет в главата и не успя да даде показания срещу Евелин Банев.
Още в деня на покушението стана ясно, че неизвестен мъж е позвънил на вратата в дома на Запрянова, стрелял е веднага в лицето й, а след като жената е паднала на земята, е изстрелял още 5 куршума в главата й.
"Безпрецедентно!
Убиха свидетел!",
заявиха от прокуратурата в следващия ден, а процесът срещу Банев продължи без показанията на Йорданка Запрянова.
Веднага след убийството на бившата манекенка се заговори, че причина за смъртта й може да е и една гореща битка за собствеността върху апетитен парцел в София на стойност 4,5 милиона евро. За владението върху терена до Централна гара в София срещу Йорданка Запрянова воюваше точно нейната снаха Десислава - сестра на съпругата на Брендо.
Най-вероятно обаче, както често се случва, причината за убийството на Запрянова не е една - интерес от смъртта й са имали както страните по скъпия имот в широкия център на столицата, така и Брендо във връзка с делото срещу него.
Сигурно след ареста на международния наркоиграч ще изплуват и други смъртни случаи от последните години, косвено свързани с него.
А докато той е в ареста, свидетелите по тези истории ще бъдат по-смели да говорят пред разследващите, а после и в съда.