Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тихомир Безлов
Тихомир Безлов

България е само част от канали. Те минават оттук, ние сме едно от препятствията, за което трябва да се плати. Същото се случва в Сърбия, Унгария, Хърватия. Сериозната организация е на етнически принцип - сирийците си организират сирийци, афганистанците - афганистанци и т.н. Организацията започва от страната на произход.

Това каза пред БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията за начина, по който се организира нелегалната миграция.

Може да се оцени колко хора минават. Ние имаме едни хубави данни колко хора са хванати на излизане от страната - към 1100 са в момента, но 18 700 са засечени като незаконни мигранти през изминалата година, т.е. те са хванати някъде по пътя, без да са регистрирани. Испания, Италия и Балканите са трите входа към Европа. Балканите наистина направиха рекорд през миналата година. Австрия говореше за 40%, но това не е вярно и числата са завишени, подчерта той.

Големият проблем е европейският модел, с който се дава убежище. Ние си имаме собствени проблеми - корупцията на границата, вътре в МВР като се стигне до криминални мрежи, допълни Безлов.

През последните 2 седмици четирима са починалите, които въобще не са регистрирани от властите (извън станалите известни инциденти - б.р.). Например - онзи ден, един сириец, е починал в българска гора. В Димитровград вече започна да се появява едно гробище с хора, които не са издържали на темпа. Огромната част са сирийци, каза пък арабистът проф. Владимир Чуков. Според него трябва да се приеме пакет от правни норми срещу каналджийство, но и да се въведат нови полицейски практики.