Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анита Чобанова работи, учи и се грижи за малкото си братче.
Анита Чобанова работи, учи и се грижи за малкото си братче.

Вършеше всичко перфектно, хвали я пряката й шефка

Повярвах в доброто. Не очаквах толкова хора да откликнат и за два дни да събрат толкова пари.

Това каза почти просълзен пред "24 часа" Живко Чобанов, баща на 19-годишната Анита. Той пътува с дъщеря си за Турция, за да стане донор при чернодробна трансплантация.

Анита, която е студентка и учи лингвистика и информатика в Пловдивския университет, има здравословни проблеми от 13-годишна. Въпреки това се грижи за 6-годишното си братче, тъй като майка й и баща й са разведени и тя живее с баба си. Майката от години е в чужбина.

Миналата седмица на Анита й става зле и припада на работното си място в хипермаркет за техника, където е кредитен консултант.

Тогава чува страшната диагноза - тежка чернодробна недостатъчност или така наречения "Синдром на Уилсън". Изходът е само един - трансплантация в Турция. Лекарите са категорични, че до 10 дни трябва да бъде направена. За целта обаче са нужни непосилните за нея и семейството й 90 000 евро.

Приятели и колеги организираха светкавична дарителска кампания. Събираха средства с кутии, обявиха и банкова сметка. Не само в Асеновград, но и в центъра на Пловдив обикаляха и призоваваха хората да откликнат. За голяма радост масово срещнаха подкрепа.

"Много сме щастливи, че толкова бързо се събраха средствата. Анита също се радва, но е притеснена, защото не знае какво я очаква", обясни приятелят й Иван Димитров. В сряда след обед той пътуваше с нея към Турция.

Той се надява нещата да приключат благополучно. За Турция пътува и майката на Анита, която от години живее и работи в Испания.

"Разделени сме, но бившата ми съпруга също ще дойде", каза бащата на момичето. Преди самата интервенция предстои само изследване за съвместимост между бащата и дъщерята, за да се разбере дали той може да стане неин частичен донор.

"Щом пристигнем, директно я настаняват и започнат изследвания", допълни приятелят й.

Бащата Живко Чобанов отново се връща на дарителската кампания. "Притеснявах се, че няма да се съберат парите. Сумата никак не е малка. Възхитен съм от хуманността на хората", казва той. По думите му операцията е планирана възможно най-бързо. Успоредно се тревожи дали ще приключи благополучно.

Прекият ръководител на Анита Златка Янкова казва, че момичето е изключително съвестно. "Учи и работи едновременно и перфектно се справя с двете нещо. Много възпитано, скромно и обрано момиче", разказва Янкова. По думите й тя не е споделяла за здравословното си състояние. "Виждала съм я да се свие някъде и когато ида да я питам какво й има, тя ми отговаряше с усмивка, че стомахът я боли. А то се оказа съвсем друго. Но скромността води дотам - да не споделя какво й е", допълва Янкова.

Тя и колегите, които също са участвали в кампанията за набиране на средствата, сега стискат палци на момичето всичко да мине благополучно.

"Бях при нея, когато тръгна за Истанбул. Очакваме с нетърпение добри новини след операцията", допълни Янкова.

Синдромът на Уилсън е рядка наследствена болест, при която се натрупва мед в тъканите. Проявява се във вид на неврологични и психиатрични симптоми и заболяване на черния дроб. При пациентите са силно повишени аминотрансферазите и билирубинът, а общият белтък е намален. Възможно е да се лекува, но при по-

тежките случаи се налага трансплантация.