Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Иван Димитров (вляво) с адвоката си Гено Василев. Снимка ВАНЯ ДРАГАНОВА
Д-р Иван Димитров (вляво) с адвоката си Гено Василев. Снимка ВАНЯ ДРАГАНОВА

Нови свидетели и експертизи ще установяват истината за смъртта на Жоро Джевизов-Плъха

5 години след смъртта на крадеца Жоро Джевизов-Плъха обвиненият в убийството му пловдивски лекар д-р Иван Димитров получи разрешение да напуска страната. Досега той имаше забрана да излиза извън пределите й. "Не мога да заведа децата си на море в Турция примерно, а и винаги съм се явявал по делата", заяви той пред Пловдивския апелативен съд и ограничителната мярка беше отменена. 

Делото се разглежда за втори път от въззивната инстанция, след като беше върнато от ВКС заради непълноти в мотивите към осъдителната присъда. Д-р Димитров е обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, след като в нощта срещу 2 март 2018 г. стрелял 3 пъти с незаконен пистолет по крадеца, влязъл да тършува в гаража му. По думите на лекаря преди това Жоро Джевизов го замерил първо с нож, а след това и с метална табела.

Сега разпити на нови свидетели, още въпроси към вече изслушани и допълнителни експертизи ще изясняват случилото се. По настояване на прокурора Иван Перпелов вещи лица ще трябва да представят физико-трасологично заключение дали от хвърлен нож може да бъде нанесена рана, каквато е имал на крака си д-р Иван Димитров, и дали разкъсването на анцуга му съответства на такова нападение. Така би трябвало да стане ясно дали докторът наистина е пострадал от замеряне с нож, или има шанс да се е самонаранил, за да докаже, че е бил атакуван, преди да стреля.

Повторно ще бъдат разпитани двама от изпратените на мястото полицаи, както и съседи, на които не са задавани въпроси в рамките на съдебното следствие.

Следващото заседание по делото е на 14 март.