Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украинско подбива цената на българското, но пак от фермата до щанда поскъпва почти 4 пъти

Цените на храните ще паднат и без специални мерки, казват от сдружението на веригите

Каква надценка се слага на млякото по веригата от фермата до магазина, се зае да проверява държавата. Въпросът, май без отговор, стои от години. Още през 2015 г. производители пресметнаха, че тогава изкупната цена се е движила между 35 и 60 ст. в зависимост от качеството. А в магазините се е продавало за 1,50 лева.

Тази разлика от близо 4 пъти се оказва, че се запазва и досега. Преди ден земеделският министър Явор Гечев видя аномалията - изкупната цена във фермите сега е 85-90 ст., а в магазините се продава за 3,50 лв. за литър,, като само от преработвателя до щанда надценката е близо 80%. И

заподозря, че има спекула на пазара

Поради това след разговори с животновъди и сигнали от тях се проверяват количествата, които се произвеждат и внасят, включително и от Украйна и други държави. (Къде бе първата акция виж по-долу).

В България влиза сурово мляко от Полша и Унгария на цена от 44 евроцента. Също така се внася сухо мляко от Украйна, а всичко това води до изкупни цени за фермите под себестойност, твърди съпредседателят на националния съюз на овцевъдите Симеон Караколев.

И допълва, че контролните органи трябва да дадат отговор дали търговци работят с 50% печалба, завоалирана в различни маркетингови похвати. И ако е така, дали са платени всички данъци. Според Караколев изкупната цена на млякото у нас е една от най-ниските в Европа, докато млечните продукти са едни от най-скъпите. А разликата от 3 пъти от фермата до щанда се разпределяла при търговците на дребно.

От Сдружението за модерна търговия, в което членуват повечето търговски вериги в България, обаче отговарят, че цените на основни хранителни продукти, включително и на млечните, по естествен път ще тръгнат надолу, без да е нужно да се предприемат специални мерки.

От данните на земеделското министерство се вижда, че изкупната цена на млякото намалява от 2022 г. Преди година е била средно 1,25 за литър, после се е качила до 1,35 лв., а сега е под 90 ст.

Спадът се обяснява с вноса от Украйна. Той е започнал в средата на миналата година и постепенно се увеличава. По същото време

започва значителен спад на производството на краве мляко у нас

В началото на 2022 г. в България са произвеждани по 51,4 тона месечно, през юни са вече 64,5 тона, за да паднат до 50 тона през декември. А от началото на тази година пада и под този праг.

През цялото това време производството на пакетирано пастьоризирано мляко в България непрекъснато нараства – от 5,4 тона през януари 2022-а, до 5,9 тона през юни и 6,1 тона през декември. Нараства и производството на останалите млечни продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал, сметана и т.н.

Никой от млекопроизводителите обаче

не признава, че ползва украинско мляко

Но и вносът му се оказва замаскиран, защото влиза у нас от Полша и Унгария.

Преди няколко дни председателят на Националния съюз на говедовъдите Михаил Михайлов заяви, че производствените разходи за литър мляко се движат между 1,34 и 1,52 лв. Това означава, че българските фермери са принудени да го продават под себестойността му.

Комисия, агенция и НАП влизат вече в магазини, при нарушения глобите може да са и 50 000 лева

Първите проверки в големите супермаркети срещу изкуственото завишаване на цени, разпоредени от правителството, започнаха в сряда от Бургас.

Изненадващо инспектори на Комисия за защита на потребителите, агенцията по храните и НАП влязоха в една от големите търговски вериги. Основната цел е да се провери спазват ли се оповестените промоционални цени на някои продукти и дали умишлено не са били оскъпени преди това.

Иззети са произволни стоки, на които ще бъде проверена цената преди и след промоцията. Глобите при открити нарушения достигат до 50 хил. лева.

Инспекторите ще следят дали продуктите реално притежават качествата, които са посочени на етикета, има ли в търговските обекти некоректни съобщения за намаления и дали има реална наличност от намалените стоки в магазина, правилно ли са етикетирани продуктите, има ли търговска информация, която може да заблуди потребителя, и други.

Ще бъдат проверявани документите на храните, гарантиращи техния произход и безопасност, условия и срокове на съхранение, етикетиране с коректно представена информация за потребителите.

“Ако една стока е упомената от производителя като маргарин, а върху етикета търговецът е посочил, че е масло - това също е заблуждаваща информация”, посочи Кристина Касабова от КЗП.

Цените на 35 храни ще следи държавата, разпореди служебният премиер Гълъб Донев преди седмица, когато събра всички ресорни министерства и институции, за да се набележат мерки за поевтиняване на скъпите хранителни продукти. Контролът ще е от производителя до потребителя или от митницата, ако стоката е вносна. За целта ще бъде създаден и специален сайт, в който потребителите да могат да следят движението на цените.

Започна и работата по нов закон, който да регулира ценообразуването и да се бори с нелоялните търговски практики.