Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартина Йорданова и Емил Христов преди трагедията с децата им
Мартина Йорданова и Емил Христов преди трагедията с децата им
  • Телцето било разложено и няма как да се определи причината за смъртта, каза окръжният прокурор на Варна Красимир Конов
  • Бащата мълчи. Ако не се докаже, че детето е умъртвено умишлено, той и партньорката му ще останат на свобода
  • Ще отговарят обаче за палежа на жилището под наем, в което загина и момченце на 1 г.

Момиченцето от пожара с двете деца във варненския квартал “Владиславово”, който потресе цялата страна в края на 2021 г., е било мъртво много преди апартаментът да пламне.

Шокиращата новина разкри пред “24 часа” във вторник окръжният прокурор Красимир Конов.

Бащата, спътницата му и нейния по-малък син са живели с трупчето на детето 30 дни.

Около 22,30 ч на 9 октомври 2021 г. е подаден сигнал за горящ апартамент на първия етаж в блок 406, вход 7 в кв. “Владислав Варненчик”.

При потушаването му са извадени мъртви две деца

- момиче на 4 години и момченце на годинка.

В жилището живеели под наем Мартина Йорданова и Емил Христов.

4-годишната Мариела е дъщеря на Емил, а бебето Денис - син на Мартина.

В процеса на разследването се разбира, че момичето е било мъртво от месец. Било оставено в стая, покрито с различни одеяла, разказа Красимир Конов.

“За съжаление, предвид състоянието на тялото не може да бъде определена причината за смъртта на малката Мариела. Съдебни медици и химици положиха много усилия. Бяха направени и хистологични изследвания.

Няма следи от насилие,

което да е довело до смъртта на детето”, разказа прокурор Конов.

Наблюдаващият прокурор трябва да вземе решение дали Мартина и Емил трябва да отговарят за смъртта на Мариела, допълни той.  

Ако не се докаже, че детето е било умъртвено по насилствен начин, двамата ще останат на свобода. А това е много вероятно, тъй като състоянието на телцето не позволява да се извлече информация как е настъпила смъртта, смята окръжният прокурор.

Бащата Емил отказал да даде каквито и да е обяснения относно кончината на детето си, както и защо е било държано цели 30 дни покрито с одеяла. Просто мълчал.

Мартина обаче разказала, че около 12 - 13 септември

Мариела започнала да се задушава и внезапно спряла да диша

Но не разкрила нищо повече. 

Малко преди това - в началото на септември м.г., от социалните служби ги посетили по сигнал на биологичната майка на  Мариела. Говорили са с детето, но не установили нещо нередно, което да ги накара да предприемат мерки.

Жената живеела в чужбина, оставила момиченцето си при нейната баба, но не след дълго Емил го прибрал. Двамата не са водили дела за попечителство, родителските права не са присъждани на някого от тях със съдебно решение.

Според окръжния прокурор Емил не се е интересувал особено от дъщеря си, ходил на работа, прибирал се и лягал да спи. Копаел кладенци. Детските надбавки получавала майката на Мариела, така че

отпада версията смъртта на момичето да е прикривана заради пари

Мартина и Емил Христов още след пожара бяха привлечени към наказателна отговорност “за извършване в съучастие на палеж с настъпили значителни материални щети и последвала смърт”. В момента са на свобода заради изтичане на давността на мярката.

“Делото е приключено, очаквам тези дни да постъпи в прокуратурата за решаване по същество. Причините за пожара са

палеж по непредпазливост заради оставена без надзор свещ в стаята на децата,

където е имало много лесно запалими неща - хартия, синтетика, дрехи, флакони”, каза прокурор Конов.

Мартина обяснила, че пожарът е тръгнал от горящата свещ, тъй като не са имали електричество. Едва свързвали двата края, спрели им тока заради неплатени сметки.

Тя разказва през сълзи, че е заспала и не е усетила кога пламъците са обхванали жилището. Запалила свещ в стаята на децата, защото бебето ѝ се страхувало от тъмното. 

Емил не е бил вкъщи, когато е избухнал пожарът - излязъл малко по-рано до кварталния магазин. Когато се върнал, видял апартамента в пламъци.

Тръгнал първо да спасява жена си

Пред разследващите казал, че в детската стая било прекалено задимено. Опитал да се върне за децата, но гъстият дим и пламъците го принудили да скочи през терасата.

Пожарните екипи успели да евакуират 36-имата обитатели на входа. Огънят обаче изпепелил апартамента заедно с двете деца вътре. 

Аутопсията на бебето установила, че то е издъхнало от вдишания дим. 

Косвена жертва става 77-годишна съседка

от третия етаж, която също вдишала дим и била откарана в болница. Малко по-късно получила инфаркт. 

Емил и Мартина са познати на органите на реда, но това едва ли има връзка с трагедията, коментира тогава старши комисар Атанас Михов, директор на областна дирекция на МВР - Варна. 

Според психиатричните експертизи те били асоциални, с нисък интелектуален статус и невъзможност за правилна преценка. Има данни, че са

употребявали наркотици,

но не са наркозависими.  Христов има в сила условна присъда за притежание на наркотици, чийто изпитателен срок е 3 г. Взетата след инцидента проба открила в урината му коктейл от метамфетамин, амфетамин и екстази. 

Животът на Мартина никак не е бил лесен - тя е израснала по социални домове. Според вещите лица “лъжата не ѝ е чужда”, тя е със занижени морални ценности и силно развит инстинкт за самосъхранение.

В този блок на първия етаж в кв. “Владислав Варненчик” станал пожарът.
В този блок на първия етаж в кв. “Владислав Варненчик” станал пожарът.